Inca din anul 1960, de cand a fost permisa administrarea pilulelor contraceptive, zeci de milioane de persoane au inceput sa le foloseasca pentru a preveni sarcinile nedorite si pentru a-si regla ciclul menstrual. Exista femei care administreaza pilulele contraceptive de zeci de ani si cu toate astea, oamenii de stiinta nu stiu prea multe despre modul in care acestea ne pot afecta creierul.

 

 

Contraceptivele hormonale pot cauza (rareori) efecte adverse serioase precum cheagurile de sange, atacurile de cord sau atacurile cardiovasculare, acestea fiind nerecomandate persoanelor care sufera de boli de inima. Exista numeroase metode contraceptive, altele in afara de pastile, iar cele hormonale nu contin tocmai hormoni „reali”, ci chimicale care imita hormonii progesteron si estrogen. Acesti asa-numiti hormoni vin la pachet cu similaritati ale hormonilor reali, dar pot avea efecte diferite. Inlocuirea hormonilor esentiali cu o versiune sintetica poate afecta modul in care functioneaza creierul.

 

 

Pentru inceput, estrogenul este implicat in mentinerea ritumului circadian. Cercetatorii arata ca atunci cand acesta sufera modificari, pot fi afectate somnul, eliminarea hormonilor, obiceiurile alimentare, digestia si temperatura corpului, riscand sa ne expunem la afectiuni precum depresie si anxietate. Mai mult, prezenta pilulelor contraceptive in corp pot schimba numarul bacteriilor din stomac, iar acestea la randul lor afecteaza creierul. Cu toate astea, nu se stie inca daca schimbarile sunt pozitive sau negative, pentru ca nu se cunoaste cate dintre persoanele care administreaza contraceptive orale se confrunta cu depresie si/sau anxietate, dar stim ca peste 9% dintre femeile care folosesc pilule hormonale au suferit schimbari de dispozitie.

 

 

Exista studii care au urmarit aceste fenomene si care sugereaza ca in cazul persoanelor ce sufera de aceste afectiuni de dispozitie pot aparea legaturi si cu istoricul familiei, dar multe dintre date sunt contradictorii. Cu toate astea, multe femei au fost ajutate de contraceptivele orale sa scape de afectiuni care le afectau dispozitia, precum sindromul premenstrual.

 

 

Beneficii ale contraceptivelor orale:


  • Prevenirea unei sarcini nedorite;
  • Tratarea acneei;
  • Tratarea crampelor severe;
  • Tratarea sangerarilor abundente;
  • Scaderea riscului aparitiei simptomelor endometriozei;
  • Prevenirea chisturilor ovariene;
  • Tratarea simptomelor ovarelor polichistice;
  • Scaderea riscului aparitiei cancerului ovarian si endometrial.

 

 

Astazi, milioane de femei recurg la aceasta metoda relativ comoda si simpla, insa pentru a evita efectele daunatoare ale contraceptivelor, trebuie de tinut cont de recomandarile unui specialist.

 

 

Sursa foto: Google.com 

Perfecte