Cauzele constipatiei cronice

„Constipatia cronica poate fi o afectiune izolata, legata de stilul de alimentatie sau de un colon cu lungime sau calibru mai mare sau cu tulburari de motilitate. atunci cand tranzitul intestinal se schimba brusc si se instaleaza constipatia, trebuie sa vedem in asta un semnal de alarma ce necesita investigare colonoscopica, intrucat constipatia recent instalata, mai ales la o persoana varstnica, se poate fi datora unei tumori de colon.

 

De asemenea, cand constipatia se asociaza cu anemia, cu scaderea in greutate inexplicabila si dureri abdominale severe se recomanda investigarea amanuntita, acestea semnaland o boala colonica structurala’’, spune rr gastroenterolog Elena Ciuperca pentru CSID.

 

Primele reguli in tratamentul constipatiei tin de stilul de viata si de dieta. Este necesar sa consumam 1,5- 2 litri de lichide in fiecare zi si sa avem o dieta bogata in fructe, legume, salate, cereale, paine integrala. De asemenea, activitatea fizica este esentiala, deoarece constipatia apare mai frecvent la persoanele sedentare.

 

„Multi oameni “sar” peste masa de dimineata. Stimularea motilitatii colonice este insa maxima dupa micul dejun si  depaseste stimularea produsa de consumul de cafea. astfel, reluarea micului dejun este importanta la persoanele care sufera de constipatie.

 

Plasarea unui suport sau taburet sub picioare poate fi utila la persoanele cu dificultati la evacuare din cauza slabirii musculaturii perineale sau abdominale’’, adauga specialistul.

 

Atunci cand constipatia este asociata anumitor afectiuni, tratamentul acestora poate ameliora simptomatologia.

 

Remedii naturale sau pastile?

Daca aceste masuri nu rezolva problema, este nevoie de tratament medicamentos, de obicei cu suplimente de fibre (metilceluloza, psyllium) sau laxative osmotice (lactuloza, polietilenglicol, saruri de magneziu).Suplimentele de fibre si lactuloza pot avea ca efecte secundare balonarea si flatulenta.

 

Efectul laxativelor osmotice nu se manifesta insa imediat, poate sa apara dupa 2-3 zile, ele doar retin apa in intestin si “inmoaie” continutul intestinal, care este eliminat astfel cu usurinta prin miscarile colonului.

 

Laxativele  iritante – senna, cascara, aloe, bisacodilul - stimuleaza miscarea si secretia intestinala si au efect rapid. Ele insa produc crampe abdominale si diaree, care nu poate fi controlata prin modificarea dozei, asa ca poat duce in timp la scaderea motilitatii colonice.Clismele si administrarea de supozitoare provoaca evacuarea, fie prin distensia pe care o realizeaza, fie prin efect osmotic, dar pot produce leziuni ale mucoasei rectale.

 

Multe dintre suplimentele alimentare aflate pe piata sunt de fapt laxative iritante, astfel incat compozitia acestora trebuie studiata cu atentie inainte de administrare. De asemenea, pastilele care contin senna, cascara sau aloe sunt considerate “naturale”. Acestea sunt insa laxative iritante si nu reprezinta prima linie de tratament in constipatia cronica. Laxativele iritante pot fi folosite la persoanele cu constipatie severa, care nu raspunde la niciun tratament.

 

„Suplimentele (ispaghula, psyllium) pot rezolva problema constipatiei la persoanele care au o dieta saraca in fibre.  Pentru ca acest lucru sa se intample, este important ca acestea sa se asocieze cu o hidratare corespunzatoare.Jumatate din greutatea scaunului este reprezentata de bacterii, asa ca modularea florei intestinale prin pre si probiotice poate avea un rol in tratamentul constipatiei’’, mai spune medicul Elena Ciuperca pentru CSID.

 

Cat conteaza alimentatia in constipatia cronica

In formele usoare de constipatie pot fi suficiente masurile de dieta, hidratarea corespunzatoare si alimentele bogate in fibre. in formele severe este insa aproape intotdeauna nevoie de tratament medicamentos.

 

O alimentatie bazata pe proteine animale din carne, branza si saraca in fibre, cu aport redus de lichide, poate duce la instalarea constipatiei. Daca lasam constipatia netratata, reabsorbtia de apa si electrolitii fac ca rezidiile din colon sa capete o consistenta crescuta si sa fie din ce in ce mai greu de eliminat.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro