Depistat in timp util, melanomul poate fi vindecat, insa in faza avansata prezinta rata cea mai mare de deces din randul tuturor tipurilor de cancer de piele.

 

Orice persoana poate dezvolta o tumora de tipul melanomului in cursul vietii, in functie de predispozitia genetica si de factorii de risc pe care ii are:

 

 

Factori implicati:


Predispozitia genetica se refera la existenta unor gene ale caror mutatii favorizeaza dezvoltarea melanomului. Mutetiile cel mai frecvent implicate sunt cele ale genelor p16, BRaF, MC1R.

 

- expunerea necontrolata la ultraviolete:

 - expunere intermitenta, cu arsuri solare (atat in copilarie, cat si in viata de adult)
 - expunere cronica excesiva
 - fototipul cutanat: pielea deschisa si foarte deschisa – persoane cu tendinta de a se arde atunci cand stau la soare si care nu se bronzeaza,  -   - persoane cu ochi albastri sau verzi, par blond.
 - persoane cu multi nevi (alunite) - in general peste 50 alunite tipice
 - persoane cu cel putin un nev atipic (se aproximeaza ca 8% din populatia caucaziana are cel putin un nev atipic)
 - persoane cu un nev congenital mare
 - persoane care au rude de gradul i si ii care au fost diagnosticate cu melanom
 - istoric personal de melanom (aceste persoane au risc mai mare de a dezvolta un nou melanom primar)
 - alte afectiuni cutanate, cum ar fi xeroderma pigmentosum
 - slabirea sistemului imun.

 

 

Factorii de risc cresc sansele de dezvoltare a melanomului, insa nu garanteaza faptul ca se va instala, intr-adevar, cancerul de piele. Pentru a reduce insa predispozitia, e indicat sa incercam sa limitam factorii de risc ce pot fi controlati – de pilda, expunerea la soare in intervalul orar 10-16, atunci cand intensitatea radiatiilor solare este maxima.

 

 

Cum sa previi melanomul prin controlul factorilor de risc

 

Expunerea la radiatiile UV – expunerea la radiatiile solare reprezinta un factor major pentru dezvoltarea melanomului. Razele solare, precum si solarul din salonul de infrumusetare, emit radiatii ultraviolete care ne afecteaza pielea si maresc predispozitia pentru melanom. Radiatiile UV afecteaza aDN-ul celulelor pielii, fapt ce poate determina aparitia unei anomalii ce poate declansa multiplicarea necontrolata a celulelor pielii (melanocitele), determinand astfel aparitia melanomului.

 

 

Pentru a reduce riscul de melanom, este recomandat sa evitam, mai ales in sezonul cald, expunerea la radiatiile solare in intervalul orar 10-16. De asemenea, este recomandata folosirea unei lotiuni de plaja cu factor de protectie 30, pe toata perioada anului. O asemenea lotiune de plaja creeaza o bariera protectoare la nivelul pielii.

 

 

Bronzul obtinut in solar este extrem de periculos asa ca, pentru a reduce riscul de melanom, este indicat sa il evitam.

 

 

Monitorizarea alunitelor – alunitele sunt tumori benigne, insa unele dintre ele se pot transforma in melanom. De asemenea, si o alunita nou aparuta poate fi, de fapt, melanom. asadar, este extrem de important sa ne monitorizam in permanenta pielea si alunitele si sa mergem la medicul dermatolog in fiecare an, la finalul sezonului cald, ori daca observam o excrescenta anormala.

 

 

Vrei sa afli ce risc de cancer de piele ai, in functie de culoarea pielii tale, numarul de alunite de pe corp, istoricul familial si multi alti factori? Completeaza aici chestionarul nostru de doar 2 minute si daca rezultatul indica un risc mediu sau crescut, iti oferim o consultatie gratuita la medicul dermatolog sau un dispozitiv sun Meter, cu ajutorul caruia iti poti monitoriza mai atent expunerea la soare, pentru a diminua riscurile!
Sun Meter este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Produsul este disponibil in doua variante, plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei, pe piele sau pe haine. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere si sa te acoperi sau sa te retragi la umbra.

 

Sursa foto: Google.com

Doc.ro