Folosit ca planta medicinala inca din antichitate, pentru a ameliora problemele reumatice si pentru a trata semnele de raceala si gripa, cercetarile asupra ghimbirului au scos la iveala si anumite proprietati anticancerigene si o eficienta remarcabila in tratarea cancerului de colon si a celui ovarian.

 

 

Ghimbirul este originar din Asia, fiind apoi culivat si in America de Sud, Australia, Jamaica si SUA. Marinarilor chinezi li se dadea ghimbir pentru a evita greturile si ametelile cauzate de mare, iar grecii din antichitate il mancau pentru a ajuta digestia si preveni greata de dupa ospete. Una dintre primele dovezi ale folosirii radacinii le avem de la yoginii din India care sustineau ca ghimbirul da claritate mintii.

 

 

Desi multi dintre noi asociaza gustul nuantat al rizomului plantei cu bucataria asiatica, exista numeroase alte modalitati de a include ghimbirul in alimentatia noastra. Intrucat ofera paletei gustative multe nuante - iute, dulce, aromat, piscator, gust proaspat, revigorant – este destul de greu de consumat ca atare.

 

 

 

 

Drept urmare, pentru a ne putea bucura de beneficiile sale trebuie sa apelam la varianta infuziei sau sub forma condimentelor, pentru a conferi mancarurilor, sucurilor proaspete sau prajiturilor o aroma unica, revigoranta.  O cana de ceai de ghimbir pe zi contribuie la diminuarea stresului sau la combaterea problemelor respiratorii, are efect antiinflamator si intareste imunitatea organismului.

 

 

Ghimbir – beneficii si proprietati curative

Ghimbirul contine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrati, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E si B6.Uleiurile volatile din ghimbir au efecte analgezice, sedative si antitermice. Acestea ii dau gustul si aroma specifica si favorizeaza miscarea muschilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai buna digestie.


Ghimbirul are aproape 500 de compusi identificati, multi cu activitati biologice cunoscute, actionand in feluri diferite, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi. Iata cateva dintre beneficiile ghimbirului:

 

  • Ajuta la digestie

Ghimbirul este foarte eficient pentru o digestie sanatoasa, el actionand prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul si intestinele de gaze. Este atat de eficient in acest sens intrucat are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.

 

Odata ingerat, ghimbirul favorizeaza eliberarea unor enzime importante in procesul de digestie. Aceste enzime au un rol esential, deoarece ajuta la absorbtia eficienta a nutrientilor din alimentatie. De asemenea, ajuta la digerarea mancarurilor grase prin stimularea productiei de saliva si usurarea procesului de inghitire.

 

 

  • Efecte anti-ulcer

In plus, are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta si contine o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare.

 

In caz de indigestie si inapetenta, se amesteca parti egale de suc de ghimbir, lamaie si sare si se administreaza inainte de mese. Pentru afectiuni biliare amestecati doua parti de suc de ghimbir cu sapte parti lapte, apoi fierbeti pana scade la jumatate; adaugati zahar si beti inainte de culcare. Daca va confruntati cu dureri de stomac sau de intestine, se recomanda o infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin, sau un amestec de rasina si pudra de ghimbir.

 

 

  • Calmeaza greturile matinale

Ghimbirul calmeaza greturile matinale care apar la unele femei insarcinate, atata timp cat in sarcina se consuma o cana de ceai de ghimbir la doua zile. Este un remediu eficient, care poate sa fie folosit in siguranta de femeile insarcinate care se confrunta cu acest simptom neplacut.

 

Este cel mai bun remediu natural pentru greata, in toate formele sub care se gaseste: ulei esential, capsule, macerat in alcool, marinat in miere, murat in saramura sau otet, dupa metodele orientale si in special japoneze, fiert in supe ori preparat ca ceai, in infuzie.

 

 

 

 

  • Diminueaza durerile menstruale

Aceasta planta este un remediu natural si foarte util in diminuarea durerile menstruale. Daca simptomele prezentate in fiecare luna va complesesc, incercati sa va aplicati de cateva ori pe zi comprese locale cu ceai de ghimbir.

 

 

  • Scade tensiunea

Ghimbirul scade tensiunea relaxand vasele de sange ce inconjoara muschii, facilitand circulatia sanguina in tot corpul. Ajuta la prevenirea si tratarea greturilor cauzate de miscare si calmeaza ametelile.

 

 

  • Ajuta in raceli si gripe

Putem sa apelam la efectele curative ale ghimbirului pentru a combate afectiunile respiratorii. Este deosebit de eficient in tusea expectoranta, prin curatarea plamanului, insa si in problemele respiratorii alergice, cum este astmul. Ceaiul de ghimbir ajuta in raceli si gripe prin inducerea transpiratiei si tonifica sistemul imunitar. In plus, are actiune expectoranta, fiind benefic pentru a scapa de tuse, bronsita, iritatii ale gatului. Un mod simplu de a face ceai este sa aduceti apa la fierbere, taiati cateva felii de ghimbir si lasati-le sa fiarba la for mic in apa pentru 10-15 minute.

 

 

  • Combate afectiunile respiratorii: alergii, astm

Nutritionistul Phyllis Balch scrie in cartea sa “Prescription for Herbal Healing” ca ghimbirul actioneaza prin inhibarea unui component al sistemului imunitar care provoaca alergiile si astmul. Cercetatori francezi au aratat intr-un studiu publicat in decembrie 2008 in jurnalul “International Immunopharmacology” ca ghimbirul reduce inflamatiile cailor respiratorii, in special in plamani, reducand simptomele respiratorii asociate cu alergiile de sezon.

 

 

 

 

  • Eficienta impotriva cancerului

Ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral in leucemii.Extrasele de ghimbir stimuleaza imunitatea prin cresterea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite. Si in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.

 

 

  • Tulburari sexuale

Cercetatarile stiintifice efectuate asupra ghimbirului atesta faptul ca aceasta planta aromatica este utila persoanelor care sufera de tulburari sexuale. Potrivit specialistilor, efectul „viagra" al ghimbirului poate imbunatati viata sexuala, acesta actionand asupra organelor genitale, imbunatatind circulatia sangvina.

 

 

  • Reduce inflamatiile articulare si durerile reumatice

Ghimbirul reduce inflamatiile articulatiilor, fiind recomandat adesea in artrita reumatoida. De asemenea, daca beti o cana de ceai de ghimbir dupa ce ati depus efort fizic, puteti evita aparitia febrei musculare si a durerilor de incheieturi, in general. In cazul inflamatiilor locale, de tipul luxatiilor sau entorselor, compresele cu ghimbir fac minuni.

 

 

  • Scade nivelul colesterolului rau

Studiile recente arata ca ghimbirul scade nivelul colesterolului rau din organism, reducand riscul bolilor de inima. Contribuie la o buna circulatie a sangelui, printr-un complex optim de minerale si aminoacizi, eficient in lupta cu bolile cardiovasculare. In plus, aceasta planta intareste imunitatea organismului, printr-o combinatie de antioxidanti care, in paralel, se dovedeste eficienta si in lupta cu colesterolul si chiar in prevenirea cancerului.

 

 

  • Efecte analgezice puternice

O cana de ceai de ghimbir reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice. Este un bun remediu impotriva stresului, iar potrivit specialistilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al anxioliticelor usoare, tip Xanax.

 

 

 

 

Precautii si contraindicatii

Ghimbirul nu ar trebui folosit de catre persoanele cu inflamatii ale stomacului sau plamanilor. Efectele secundare sunt rare si apar atunci cand se foloseste fara discernamant sau se consuma in cantitati mari, zilnic.

 

Totusi, exista persoane sensibile, carora le poate provoca arsuri la stomac. In cazul femeilor insarcinate, se recomanda prudenta; se poate administra ghimbir, impotriva greturilor si ametelilor, dar nu pe termen lung.

 

Persoanele cu pietre la fiere trebuie sa se sfatuiasca cu medicul inainte de a recurge la un tratament cu ghimbir. Evitati sa luati ghimbir, cu doua saptamani inainte de a suferi o interventie chirurgicala.

 

 

Reactii cu alte medicamente

Ghimbirul poate prelungi starea de somn, daca este luat impreuna cu barbituricele. Consumul zilnic de ghimbir poate sa intervina in absorbtia fierului si a vitaminelor liposolubile.

 

Ghimbirul sporeste puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la aparitia unor hemoragii (stimuleaza circulatia).

 

Oricum l-ati prefera, fie in feluri de mancare condimentate, in bauturi naturale ori preparat sub forma de ceai, ghimbirul va va surprinde si energiza organismul, prin gustul deosebit si efectele benefice pentru sanatate. Consumat cu moderatie, ceaiul de ghimbir ajuta la o buna functionare a organismului, faciliteaza insanatosirea si previne aparitia anumitor boli.

One