Intelepciunea populara poate fi abordarea gresita in cazul unei urgente medicale. Iata care sunt cele mai raspandite mituri periculoase despre primul ajutor, care au fost demontate si criticate in mod repetat de medici.
 

Stiai ca manevra Heimlich (manevra de salvare de la sufocare) poate cauza traume interne si ca oricine a avut parte de ea are nevoie de un consult medical de urgenta? Iata alte mituri despre primul ajutor care pot deveni foarte periculoase in situatiile de urgenta.

Lasatul capului pe spate in cazul hemoragiilor nazale
Hemoragiile nazale nu sunt oprite de aplecarea capului pe spate. Solutia corecta este aplicarea de presiune pe nas. Mai mult, daca hemoragia este puternica si lasi capul pe spate, sangele poate ajunge in plamani sau in stomac, unde provoaca greata si varsaturi
 

Aplicarea de unt pe arsuri
Untul pastreaza temperatura ridicata in zona arsa si este contraindicat de medici pentru arsurile pielii. Solutia cea mai buna pentru tratamentul unei arsuri este racirea rapida a zonei cu apa rece pentru cateva minute, inainte de aplicarea unui antiseptic sau a unei creme speciale care impiedica infectarea ranii.
 

Hiperventilatia se rezolva prin respiratia in punga
Respiratia in punga de hartie este un alt mit raspandit de filme, care poate fi extrem de periculos. Cea mai sigura cale de a opri hiperventilatia este prin concentrare: iti tii respiratia pentru cateva secunde, apoi expiri, inspiri din nou si tii respiratia. Respiratia in punga de hartie poate scadea periculos de mult oxigenarea creierului si poate duce chiar la lesin.
 

Inghititul limbii in cazul unui atac epileptic
Riscul de a-ti "inghiti" limba in cazul unui atac epileptic este mult mai scazut decat cred cei mai multi oameni. Introducerea de obiecte in gura cuiva care sufera de un atac este foarte periculoasa si nu este o masura de prim ajutor. Obiectul se poate rupe, dintii se pot sparge, iar aceste fragmente cresc riscul de sufocare.
 

Aplicarea de carne cruda pe un ochi invinetit sau inflamat
Singurul beneficiu oferit de carnea cruda in cazul unei vanatai sau al unui ochi inflamat este temperatura scazuta. Renunta la fleici si foloseste orice obiect rece din congelator, dar nu-l tine foarte mult timp lipit de piele. Scaderea extrema a temperaturii poate dauna pielii invinetite si mai mult.

Alcoolul te poate incalzi rapid daca suferi de hipotermie
O dusca de alcool ii face pe cei care sufera de frig sau hipotermie sa se simta putin mai bine, dar poate dauna organismului. Cainele Saint Bernard cu butelca de prim ajutor la gat este un mit: alcoolul poate chiar agrava efectele hipotermiei.

Scoaterea acului in cazul intepaturilor de albina
Incercarea de a scoate acul albinei dupa o intepatura prin stoarcerea pielii poate agrava raspandirea veninului in organism. Cea mai buna cale de a scoate acul este fie cu o penseta, fie cu o cartela de plastic, trecuta rapid pe piele.

Veninul sarpelui trebuie supt din muscatura
In cazul muscaturii unui sarpe veninos, suptul veninului nu este o solutie si poate introduce si mai multe bacterii in rana. Cea mai buna masura de prim ajutor este scoaterea inelelor si a hainelor stramte si imobilizarea zonei afectate. Este necesar consultul medical de urgenta, dar dupa o muscatura de sarpe, miscarile bruste contribuie la raspandirea otravii in organism.

sursa:acasa.ro

 

acasa.ro