Aflati raspunsul la toate aceste intrebari de la doamna doctor Elena Vasileva – medic ginecolog-obstetrician, categorie superioara, competente in imagistica ecografica din cadrul Centrului Medical Promed

 

 

Astazi este util sa te poti orienta in multitudinea de investigatii ginecologice pentru a putea diferentia o examinare ginecologica completa, competenta si atenta, care parcurge toate etapele obligatorii fata de o examinare ginecologica superficiala de multe ori responsabila de greseli diagnostice si terapeutice. 

 

DECI, IN CE CONSTA O EXAMINARE GINECOLOGICA CORECTA SI CE INVESTIGATII INCLUDE?

O investigatie ginecologica intotdeauna incepe cu examinare cu valvele, bineinteles in urma unei discutii deschise cu medicul pentru a mai degaja situatia un pic tensionata, adesea fiind prezenta in special la tinerele domnisoare.

 

EXAMINAREA CU VALVE 

Examinarea cu valve este prima etapa obligatorie ce presupune inspectia organelor genitale externe (vulva, vaginul si colul uterin) unde poate fi un sediu al cancerului mut de col, care nu se manifesta. aceasta examinare poate vizualiza:

 - O leziune vulvara;

 - Afectiuni cu transmitere sexuala;

 - Infectii vaginale;

 - Polipi vaginali sau orice fel de leziune cervicala; 

 

La aceasta etapa se face si recoltarea unor analize in special testul Papanicolau (screening-ul cancerului de col uterin) fara de care insist ca nu se prescrie nici un tratament in specialitatea ginecologica, fiind un examen obligatoriu odata pe an. 

 

De asemenea la examinarea cu valve se recolteaza un examen cito-bacteriologic a secretiei vaginale prin care aflam daca avem o infectie cu o ciuperca si se pot face si prelevarii pentru determinarea unei infectii cu mycoplasme, chlamydia etc.

 

 

 

TACTUL VAGINAL SAU EXAMINAREA BIMANUALA

A 2 etapa a examinarii ginecologice este tactul vaginal, palparea bimanuala ce ofera medicului o multitudine de informatii. In primul rand despre pozitia si volumul uterului, si tot la aceasta examinare se pot identifica niste formatiuni chistice sau se poate diagnostica o afectiune inflamatorie pelvina.

 

EXAMINAREA ECOGRAFICA

In urma primelor 2 etape, in mintea medicului deja este schitat un diagnostic primar care trebuie sa il argumenteze prin investigatii paraclinice, cea mai accesibila si neinvaziva fiind ultrasonografia. In examinarile ginecologice ecografia preferentiala este cea transvaginala si nu cea abdominala care este adoptata doar in cazul ecografiei obstetricale care au depasit trimestru i de sarcina.

Ecografia ofera informatii despre structura uterului care masoara si localizeaza prezenta unor fibroame uterine si despre structura ovarului.  Examinarea data e capabila sa prezinte detalii despre ovulatie si va semnala prezenta unor formatiuni chistice sau vegetatii intrachistice. Tot cu ajutorul examenului ecografic se schiteaza probabilitatea unei tumori de ovar, cancer, chist being, insa diagnosticul de certitudine se face intotdeauna, in urma extirparii formatiunii chistice fiind vazuta la doar la laborator. 

 

COLPOSCOPIA

Colposcopia se indica in cazul in care la examenul cu valve se depisteaza o leziune pe col (rana) si in urma rezultatului Papanicolau care prezinta o anomalie. 

O metoda vizuala cu ajutorul unui aparat care mareste si studiaza exteriorul colului uterin, nu doare fiind neinvaziva, se face cu un instrument optic pentru a mari leziunile cervicale si a le analiza. 

Sigur ca presupune si anumite teste cu acid acetic sau lugol care ofera informatii suplimentare referitor la gravitatea acestor leziuni cervicale si in functie de gradul de gravitate se adopta o metoda terapeutica adecvata si corecta. 

 

 

Trebuie sa retina toate domnisoarele!  

 - ca afectiunile de col uterin evolueaza silentios si faptul ca nu ai nici un simptom suparacios iti confera o  securitate falsa care mai apoi poate avea urmari grave. Prin urmare este in favoarea ta sa respecti verificarile anuale de rutina. 

Iar greselile terapeutice se fac din cele mai multe ori din cauza unei incomplete sau superficiale examinari, este important ca inainte de a alege o metoda terapeutica sa aiba loc o diagnosticare completa si veridica chiar daca presupune mai mult timp si mai multe costuri. 

!! Ceea ce trebuie sa aleaga fiecare femei este – Preventia. 

 

Doamna doctor Elena Vasileva activeaza in cadrul Centrului Medical Promed, pentru a face o programare puteti apela (022) 71-92-52 sau accesa: www.pro-med.md / www.oftalmo.md    

 

*Acest aticol este un produs comercial

Perfecte