Citeste mai jos de ce este cancerul o boala genetica, care sunt factorii care contribuie la aparitia lui si cand modificarile tesuturilor nu sunt canceroase.

 

 

Cum apare cancerul?


 Cancerul este o boala genetica, adica este cauzata de schimbari ale genelor care controleaza modul in care functioneaza celulele noastre, in special modul in care acestea cresc si se divid.

 

Modificarile genetice care dau nastere tipurilor de cancer pot fi mostenite de la parintii nostri sau pot aparea de-a lungul vietii, ca rezultat al erorilor cauzate de celule divizate sau din cauza deteriorarii ADN-ului cauzata de anumiti factori de mediu, substante precum chimicalele din tutun si radiatiile (cum ar fi razele ultraviolete).

 

Insa e important de stiut ca fiecare persoana dezvolta o combinatie unica de schimbari genetice. Deoarece cancerul continua sa creasca, vor aparea modificari suplimentare. Chiar si in cadrul aceleiasi tumori, diferite celule pot avea modificari genetice diferite.

 

In general celulele canceroase au mai multe modificari genetice, cum ar fi mutatii la nivelul ADN-ului, spre deosebire de celulele normale care au mai putine. Unele dintre aceste modificari nu au legatura cu cancerul; acestea ar putea fi rezultatul cancerului, mai degraba decat cauza sa.

 Factori care contribuie la aparitia cancerului


 Modificarile genetice care contribuie la aparitia cancerului tind sa afecteze trei tipuri principale de gene - protooncogene, genele supresoare tumorale si genele de reparare a ADN-ului. aceste schimbari sunt uneori numite "factori contribuitori" ai cancerului.

 

Protooncogenele sunt implicate in cresterea si divizarea normala a celulelor. Cu toate acestea, atunci cand aceste gene sunt modificate in anumite moduri sau sunt mai active decat cele normale, ele pot deveni gene care dau nastere cancerului (sau oncogene), permitand celulelor sa creasca si sa supravietuiasca atunci cand nu ar trebui.

 

Genele supresoare ale tumorii sunt de asemenea implicate in controlul cresterii si divizarii celulare. Celulele cu anumite modificari ale genelor supresoare tumorale se pot diviza intr-un mod necontrolat.

 

Genele de reparatii ale ADN-ului sunt implicate in fixarea ADN-ului deteriorat. Celulele cu mutatii in aceste gene au tendinta de a dezvolta mutatii suplimentare in alte gene. Impreuna, aceste mutatii pot provoca celulele sa devina canceroase.

 

 

Extinderea cancerului

 

Cancerul care s-a raspandit de la locul in care a aparut initial este numit cancer metastatic. Procesul prin care celulele canceroase se raspandesc in alte parti ale corpului se numeste metastaza. Cancerul metastatic are acelasi nume si acelasi tip de celule canceroase precum cancerul initial sau primar. De exemplu cancerul de san care se raspandeste si formeaza o tumoare metastatica in plaman este cancer de san metastatic, nu cancer pulmonar. sub microscop celulele canceroase metastatice arata in general la fel ca celulele cancerului original.

 

Mai mult decat atat, celulele canceroase metastatice si celulele cancerului initial au de obicei unele caracteristici moleculare comune, cum ar fi prezenta unor modificari cromozomiale specifice. tratamentul poate ajuta la prelungirea vietii persoanelor cu cancer metastatic. in general, obiectivul principal al tratamentelor pentru cancerul metastatic este de a controla cresterea cancerului sau de a ameliora simptomele cauzate de acesta.

 

 

Modificari ale tesuturilor care nu sunt canceroase

 

Nu orice schimbare in tesuturile organismului este cancer. Unele modificari ale tesutului se pot dezvolta in cancer daca nu sunt tratate.
Hiperplazia are loc atunci cand celulele dintr-un tesut se divid mai repede decat in mod obisnuit, iar celulele suplimentare se acumuleaza sau se prolifereaza. Cu toate acestea celulele si modul in care tesutul este organizat arata normal sub microscop. Hiperplazia poate fi cauzata de mai multi factori sau conditii, inclusiv iritatia cronica.

 

 

Displazia este o afectiune mai grava decat hiperplazia. in displazie exista de asemenea, o acumulare de celule suplimentare, dar celulele arata anormal si exista schimbari in modul in care tesutul este organizat. In general cu cat sunt mai anormale celulele si tesuturile, cu atat este mai mare sansa de a se forma cancerul.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro