Caderea parului poate avea o cauza "fiziologica", se rareste din cauze simple: genetice, nutritionale, cand apar anemia, spasmofilia, dietele hipocalorice brutale sau cele fara proteine, excesul de suplimente, stresul si oboseala cronica, ingrijirea cosmetica gresita sau abuziva. 

 

"O numesc fiziologica pentru ca daca nu aduci materia prima necesara sau daca bombardezi radacina cu hormoni care blocheaza caderea parului este normal sa pierzi zilnic peste 100 de fire admise. aceasta forma este cel mai usor de controlat daca poti corecta cauzele si daca ajuti la revigorarea radacinii", afirma dermatologul Viviana Iordache. 

 

Desi nici femeile nu sunt ocolite de aceasta problema, alopecia afecteaza mai mult barbatii, in cazul acestora presupunandu-se ca un produs secundar al sistemului endocrin – dihidrotestosteronul (DHt) - se acumuleaza la nivelul foliculilor pilosi, reducand fluxul sanguin si aportul de oxigen si nutrienti. astfel, foliculul se atrofiaza, iar firul de par devine din ce in ce mai subtire si mai fragil si apar zone din ce in ce mai extinse de scalp fara par.

 

Alopeciile se clasifica in:

 

A. Alopecii cicatriciale (permanente). Pielea devine atrofica si foliculii pilosi dispar, cum sunt lupus eritematos cronic, lichen planopilaretc etc.

 

B. Alopecii noncicatriciale: androgenetica, efluviul telogen, areata, care apare numai pe anumite zone ale scalpului si afecteaza mai mult barbatii.

 

Fiziologia firului de par cunoaste trei faze: 

 

Anagen - este cea mai lunga si reprezinta faza activa de crestere. sunt prezenti 85% din foliculii pilosi, iar firele de par cresc cu pana la un centimetru in 28 de zile. 

 

Telogen - in care se pierd, in mod normal, aproximativ 100 de fire de par in fiecare zi. aceasta este faza de repaus si dureaza aproximativ trei luni.

 

Catagen - in care cresterea parului este stopata.

 

Desi este o conditie fiziologica, aceasta afectiune are un profund impact psihosocial, pacientii facand toate eforturile pentru a-si pastra cat mai mult timp podoaba capilara.

 

Alopecia nu se refera numai la pierderea podoabei capilare, sunt multiple afectiuni in care pacientii se confrunta cu reducerea pilozitatii pe toata suprafata corpului (barba, sprancene, gene, regiunea axilara, membre). Exista o serie de afectiuni dermatologice, endocrinologice in care se pierde parul pe portiuni strict delimitate (alopecia areata). aceasta piedere, care poate fi reversibila, este asociata adesea bolilor autoimune (vitiligo, diabet, tiroidita autoimuna, atopie), dar poate fi si o consecinta a unui stres fizic sau emotional puternic. 

 

Alopecia androgenetica poate afecta atat barbatii, cat si femeile. 50% dintre barbati o intalnesc pana la varsta de 50 de ani, in timp de 40% dintre femei sufera din cauza ei pana la varsta de 70 ani.

 

Cu toate ca alopecia androgenetica apare de obicei la maturitate, la barbati primele simptome pot fi detectate inca din adolescenta.

 

La barbati pierderea parului se produce din partea de sus a capului si de la linia de demarcatie a fruntii. La femei incepe din partea superioara a capului si evolueaza progresiv spre regiunea frontala. alopecia androgenetica apare pe un fond genetic predispus.

 

"O alta cauza care determina pierderea parului, din ce in ce mai des intalnita, este efluviul telogen. in mod normal, la un moment dat, doar 2-5 % din foliculi ar trebui sa fie in faza de telogen (de repaos), dar, datorita anumitor cauze: endocrine - hipo/hipertiroidism, nutritionale-diete alimentare restrictive, pastilelor anticolagulante, sarcinii si stresului, 20%-50% din foliculi intra concomitent in faza telogen, iar pacientii experimenteaza o cadere difuza a parului. aceasta debuteaza la 2-4 luni de la evenimentul declansant si persista aproximativ 6 luni. in timp, ciclul de crestere a parului revine la normal, dar poate fi ajutat prin tratamentul topic cu minoxidil'', spune dermatologul Dana Popoiu pentru CsiD.

 

Pana acum au fost aprobate doua substante pentru tratamentul medical al alopeciei androgenetice: minoxidil si finasterida.

 

Minoxidil, care poate fi aplicat local, este un vasodilalator topic care prelungeste faza anagen si duce la transformarea  parului fin in par terminal. Acesta se recomanda atat femeilor, cat si barbatilor.

 

Finasterida este un medicament care se poate administra doar barbatilor, la stricta recomandare a medicului.

 

De asemenea, in ultimul deceniu au luat amploare tehnicile chirugicale de implantare a foliculilor pilosi si cele de micropigmentare (tatuajele) cu rezultate estetice foarte bune.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro