Sinuciderea este cauza principala de deces in randul femeilor insarcinate, conform unui nou studiu.

 

"Nu exista nicio indoiala ca sarcina este un moment in care problemele de sanatate mintala, cum ar fi depresia, anxietatea si gandurile suicidare, se manifesta",  spune Dr. Richard silver.

 

"In general, femeile insarcinate trec prin anumite schimbari la nivel hormonal, iar asta le face vulnerabile in fata bolilor mintale. De asemenea, speranta ca sarcina o sa fie un moment fericit poate fi nerealista’’, adauga acesta. Pentru acest studiu, cercetatorii canadieni au urmarit femeile din Ontario in perioada 1994 - 2008. Ei au descoperit ca 5 % din decesele survenite in timpul sarcinii sau in primul an de dupa nasterea copilului au fost cauzate de sinucidere.

 

Cercetarea pune accentul pe importanta monitorizarii atente a sanatatii mintale a femeilor in timpul sarcinii, dar si dupa aceea, cand multe dintre ele se lupta cu depresia. "Depresia postnatala poate dura mult mai mult  decat credem. Chiar daca ratele raportate variaza, unele studii demonstreaza ca afecteaza aproape 20% dintre mame. Desi perioada postnatala este reprezentata de cele sase saptamani de dupa nastere, cercetarile demonstreaza ca multe femei se sinucid si la sapte luni de la nastere. asta inseamna ca trebuie sa continuam sa fim vigilenti in evaluarea femeilor in primul an de dupa sarcina'' precizeaza autorul studiului, Dr. sophie Grigoriadis. 

 

Decesele survenite in timpul sarcinii, dar si la scurt timp dupa, au crescut in statele Unite, incepand cu anul 2000, potrivit unui studiu publicat anul trecut in Obstetrica si Ginecologie . Dr. sophie Grigoriadis  estimeaza ca, in 2014, in SUA, aproape 24 de femei au murit in timpul sarcinii sau in termen de 42 de zile de la nastere.

 

Grigoriadis si colegii ei au descoperit ca 51 (5,3%) din aproape 1.000 de femei din illinois s-au sinucis in timpul sarcinii sau dupa ce si-au strans copilul im brate. ,,4% din 453 de decese au avut sinuciderea drept cauza. aceleasi statistici le regasim si in Canada. In general, sarcina si perioada de dupa sunt percepute ca momente de bucurie pentru femei. Atunci cand vedem ca acestea sunt la fel de vulnerabile ca si in alte momente din viata, devine, probabil, un lucru surprinzator’’, adauga ea.

 

Un alt studiu recent, condus de cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord, a relevat ca aproximativ jumatate din cele 211 de femei care au devenit mame in ultimii trei ani au acuzat tulburari de dispozitie postanatala, cum ar fi anxietatea sau depresia. Cu toate acestea, o femeie din cinci a trecut sub tacere aceste afectiuni.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro