Exista riscul sa iti perforezi  timpanul. Desi aceasta activitate este totusi responsabila pentru doar 40% dintre cazurile de ruptura de timpan, este una periculoasa.

Timpanul este acea membrana din ureche care vibreaza precum o toba, permitandu-ne sa auzim. De asemenea, reprezinta este o bariera intre urechea externa si cea medie. astfel, atunci cand este rupta sau chiar fisurata, rana provoaca durere, pierderea auzului si infectii, permitand bacteriilor sa ajunga mai adanc in ureche, scrie Live science.

 

Pentru noul studiu, cercetatorii au avut o data de baze din perioada 2012 - 2016, care cuprindea cazurile de ruptura a timpanelor a 80 de pacienti, dintre care 20 erau copii.

„Sper ca studiul nostru sa incurajeze mai multi doctori sa recomande pacientilor sa evite utilizarea betelor pentru curatarea urechilor”, a precizat Dr. Doron Sagiv, medic la Centrul Medical seba de la Universitatea Tel Aviv.

 

 

Dr. Sagiv a fost surprins de cate cazuri sunt provocate de betele cu vata, dintre care 5% au avut nevoie de interventie chirurgicala. „Din pacate, parintii fac asta copiilor cu obiceiurile lor”, a precizat Dr. Erich Voigt, de la Universitatea New York, care nu a participat la studiu, scrie Descopera.ro.

 

Totusi, majoritatea cazurilor (56%) au la baza si un alt gen de trauma, anume diferenta de presiune dintre exterior si interior. Aceasta poate aparea atunci cand cineva este lovit peste ureche. Cand acest lucru se intampla, o cantitate mare de aer sau de apa este comprimata in spatiul din ureche.

Se poate si invers, atunci cand presiunea spatiului din ureche scade rapid. Un exemplu in acest sens este un sarut puternic pe ureche.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro