In corpul uman curg intre 4 si 6 litri de sange, oxigenand organele si musculatura, distribuind hormoni si substante hranitoare, transportand toxine si luptandu-se cu bacteriile. Asta deoarece sangele este o substanta complexa, iar o simpla analiza poate arata cat de sanatos e organismul si ce pericole il pandesc.

 

 

LEUCOCITELE

 

Numite si celule albe, acestea reprezinta cea mai importanta parte a sistemului imunitar, aparand organismul de boli. Se analizeaza atunci cand este banuita o infectie, o inflamatie sau boli frecvente de sange. Valorile normale sunt cuprinse intre 4 si 10 celule intr-un nanolitru de sange. Valorile intre 2,5 si 4 sunt la limita, iar cele sub 2,5 sunt considerate un semn de boala. Valorile ridicate pot denota infectii bacteriene, rani grave, inflamatii cronice (cum ar fi reumatismul sau artrita). Si in cazul infarctului sau al tumorilor se poate depista un nivel foarte ridicat al leucocitelor in sange. Valorile extrem de scazute pot fi semnul pentru infectii, boli ale sistemului osos, leucemie sau cancer. Rezultatele pot fi influentate de fumat, medicamente cum ar fi cortizonul sau tratamentele pentru epilepsie.

 

 


ERITROCITELE

 

Sunt celulele rosii din sange, iar principala lor componenta este hemoglobina. Ele transporta oxigenul catre organe si dioxidul de carbon inapoi la plamani. La analiza conteaza si forma, marimea si continutul de hemoglobina. Se analizeaza mai ales pentru a diagnostica anemia. Pentru femei valorile de referinta sunt de 4,1-5,1 milioane de celule pe microlitru, iar la barbati intre 4,5 şi 5,9 milioane de celule pe microlitru de sange. O valoare mult crescuta denota boli cronice de inima, plamani sau rinichi, sau prezenta unei tumori. O valoare scazuta a eritrocitelor indica prezenta anemiei. In stabilirea diagnosticului se tine cont si de celelalte rezultate ale analizelor.

 

 

 

HEMOGLOBINA

 

Reprezinta substanta principala a celulelor rosii si analiza trebuie combinata cu analiza acestora. La femei, valoarea normala este de 12-16 g/dl, iar la barbati de 13,5-17,5 g/dl. Depasirea acestor valori poate fi un semn al poliglobuliei (cresterea anormala a numarului celulelor rosii) sau al unei tumori. Valorile scazute sunt semn al pierderii intense de sange sau forme de anemie, mai ales lipsa de fier. Rezultatele pot fi influentate de modul in care este recoltat sangele.
 

 

 

TROMBOCITELE

 

Sunt cele mai mici celule din organism si au un rol esential in stoparea sangerarii si refacerea tesuturilor care au fost ranite. Analiza trombocitelor se face mai ales cand exista sangerari nejustificate sau cand sunt banuite imbolnaviri ale maduvei osoase. Valorile normale sunt intre 140 si 360 celule pe nanolitru. In cazul infectiilor acute, al operatiilor, sangerarilor sau efortului fizic intens numarul trombocitelor creste. O valoare scazuta poate semnala lipsa vitaminei B, a acidului folic sau prezenta unei tumori. Tratamentul cu medicamente poate scadea aceste valori.

 

 


GLUCOZA

 

Se analizeaza cand este banuita o boala cum ar fi diabetul. Valori normale: 22-100 mg/dl. O valoare prea mare a glucozei e semn al diabetului zaharat. Concentratia glucozei in sange scade considerabil dupa ce s-a consumat mancare, de aceea analizele se fac pe nemancate.
 

 

 

COLESTEROLUL

 

Reprezinta grasimea din sange si este un element important al membranei celulare. Se analizeaza pentru depistarea din timp a aterosclerozei, a bolilor de inima, dar si cand sunt banuite disfunctionalitati in metabolismul grasimilor. Valoarea normala este de pana la 200 mg/dl de sange. Nivelul ridicat al colestrolului reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor de inima si poate fi urmarea unei alimentatii bogate in grasimi. La persoanele in varsta si la barbati, nivelul colesterolului tinde sa fie mai mare. Prezenta vitaminei C in cantitati mari poate influenta analizele, aratand valori mai scazute. Rezultatele trebuie sa tina cont si de valorile individualizate pentru colesterolul HDL si LDL, deoarece valorile ridicate ale colesterolului bun sunt benefice.

 

 


ACIDUL URIC

 

Este o analiza de baza, necesara cand au existat in familie precedente de guta, pietre la rinichi, obezitate. Valorile de referinta sunt pentru femei pana la menopauza de pana la 6,1 mg/dl, iar dupa menopauza, la fel ca si la barbati, pana la 7 mg/dl. Valorile mari pot fi semnul pietrelor la rinichi sau a gutei, iar cele sub 2 mg/dl indica afectiuni ale ficatului. Rezultatele pot fi influentate de consumul de carne, alcool si medicamente.


 

perfecte.md