Ea se manifesta prin senzatii de lesin, pierderea echilibrului, stare de tulburare (confuzie) sau senzatia ca persoana se invarte sau ca obiectele din jur se invart chiar si cand sta pe loc (vertij). Resimtita, de obicei, de catre picioare, se poate transpune si in respiratie greoaie, profunda.

 

In cele mai multe cazuri ameteala are un caracter bening (evolueaza spre vindecare simplu, fara consecinte grave).

 

In cazul ametelii cu senzatiei de lesin, aceasta , de obicei, se amelioreaza cand persoana se intinde la orizontala. Uneori pot aparea greasa si varsaturile.

 

Vertijul se poate resimti ca o senzatie de inclinare, rotire, cadere. Cand este foarte severe pot aparea greata si varsaturi intense. Pot aparea dificultati la mers si stat in picioare si poate aparea pierderea echilibrului cu cadere.

 

Cu toate ca ameteala poate aparea la orice varsta, este mai frecventa la varstnici. Frica de ameteala poate determina persoanle in varsta sa-si limiteze activitatile fizice si sociale. De asemenea, ameteala poate duce la caderi si alte traumatisme.

 

Cauze posibile

 

Vertijul apare atunci cand exista informatii contradictorii trimise catre creier de sistemele responsabile de pozitia corpului in spatiu.
Creierul foloseste informatiile de la aceste sisteme pentru pastrarea echilibrului si a orientarii fata de mediul inconjurator. aceste sisteme includ vederea, receptorii de la nivelul articulatiilor si cei de presiune de la nivelul pielii si receptorii de la nivelul urechii interne.

 

La acest nivel se gaseste labirintul cohlear care include canalele semicirculare ce contin celule specializate pentru a detecta miscarile si modificarile la pozitie. Leziuni sau boli ale urechii interne pot duce la trimiterea unor informatii false catre creier. Daca aceste informatii sunt in contradictie cu cele de la celelalte sisteme poate aparea vertijul. aproximativ jumatate din cauzele unei ameteli sunt corelate cu probleme ale sistemului vestibular al urechii interne, de exemplu vertijul paroxistic pozitional benign, boala Meniere, nevrita vestibulara sau labirintita.
Vertijul pozitional bening este declansat de o forma de dereglare a unor particule de calciu din urechea interna numite otoliti, cand iti schimbi pozitia capului.

 

O afectiune comuna a urechii interne este boala Meniere care este o tulburare de echilibru data de o anomalie a labirintului urechii interne si se manifesta prin zgomote in urechi, vertij, pierderea echilibrului.

 

Leziunile urechii sau ale capului pot fi de asemenea o cauza de vertij.

 

Migrenele sunt dureri de cap foarte grave, invalidante care apar adesea insotite de vertij, greata, varsaturi si sensibilitate la lumina, zgomot si mirosuri.

 

O alta cauza de vertij este scaderea fluxului de singe prin arterele care iriga baza creierului (insuficienta vertebrobazilara).

 

Cauze mai putin frecevnte de vertij includ: colesteatomul (tumora benigna aparuta in spatel timpanului), tumori sau metastaze cerebrale.
De asemenea, infectiile sunt cauze importante ale ametelilor – cele care cauzeaza si diaree sau raceala pot provoca vertij temporar, printr-o infectie a urechii. aceasta infectie a urechii interne (labirintita) este, in mod obisnuit, virala, inofensiva si dispare in intervalul de timp cuprins intre una si sase saptamani. Mai mult, nu necesita medicamentatie decat daca devine severa.

 

Exista si vertij temporar declansat in momentele in care te ridici sau te opresti brusc, imediat dupa ce te-ai invartit sau daca corpul tau era antrenat intr-o alta miscare.

 

O alta cauza poate fi creierul insuficient irigat ca urmare a deshidratarii (in caz de varsaturi, diaree, febra), scaderea subita a tensiunii arteriale (mai ales in cazul unei ridicari bruste din pozitia culcat sau stand pe scaun in picioare), hiperventilatie (respiratie rapida sau foarte profunda), hipoglicemie, alergii, gripa sau o simpla raceala.

 

Chiar si boli mai grave cum ar fi accident vascular cerebral, tulburari cardiovasculare, scleroza multipla, convulsii, tumori cerebrale sau hemoragii craniene pot fi insotite - pe langa tulburari de vedere, dureri in zona pieptului sau dificultati de exprimare – de ameteli. in cazul hemoragiilor, de cele mai multe ori localizarea si gravitatea hemoragiei sunt evidente. Dar uneori pot aparea hemoragii oculte (care nu se exteriorizeaza si deci nu se vad). Pot aparea mici singerari la nivelul tractului digestiv pe o perioada mai lunga de timp (zile sau saptamani) fara ca persoana sa la observe. Cand se intampla acest lucru primele simptome evidente ale pierderii de sange pot fi ametelile si slabiciunea. De asemenea, menstruatiile abundente pot cauza aceasta forma de ameateala.

 

O forma  mai putin frecevnta de ameteala este cea data de o tulburare a ritmului cardiac (aritmie) care poate duce la lesin (sincopa).
Dezechilibrele pe care noi le percem ca ameteli pot fi consecinte ale unor boli cum ar fi: spondiloza cervicala (o afectiune a coloanei vertebrale avand ca rezultat degenerarea discurilor intervertebrale, astfel poate rezulta o presiune asupra maduvei spinarii), boala Parkinson, diabet (produce senzatii de lesin la nivelul picioarelor).

 

Si starea de anxietate poate lua forma unei ameteli, anxietate cauzata de depresie, griji constante, fobii (de spatii inchise, de exemplu), stari de frica.

 

Multe medicamente, fumatul, alcoolul sau drogurile pot determina vertij. acesta poate aparea ca urmare a supradozarii (doza mai mare decat cea indicata), efectelor adverse, interactiunii medicamentelor cu alcoolul, administrarea incorecta sau abuzul de medicamente sau alcool, intoxicatia sau abstinenta de la droguri.

 

Trebuie sa mergi urgent la doctor daca:


• Modificari ale starii de constienta sau alerta, cum ar fi lesin su lipsa de raspuns;

• Modificari ale starii mentale sau schimbarea brusca a comportamentului, cum ar fi confuzia, delirul, letargia, halucinatiile si iluziile;

• somnolenta;

• Pierderea coordonarii musculare;

• Paralizie sau incapacitatea de a misca o parte a corpului;

• Convulsii;

• Cefalee severa;

• Modificari bruste ale vederii, piederea vederii sau dureri oculare;

• Varsaturi;

• Banuiesti ca ametelile sunt cauzate de medicamentatie.

• Febra de peste 39 de grade celsius, dureri de cap, gat rigid.

• Palpitatii, dificultati respiratorii, dureri toracice, amortirea unui brat sau a unui picior, tulburari de vedere sau dificultati de articulare a limbajului.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro