Doza zilnica de calciu (800-1.200 mg) asigura nu doar buna functionare a organismului, ci ajuta si la mentinerea greutatii si imbunatateste starea de sanatate.

 

Laptele si branzeturile degresate, iaurtul cu continut scazut de grasimi, ouale, soia, pestele de apa sarata (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui, fasolea uscata, conopida, broccoli si telina sunt bogate in calciu.

 

 

 

 

Pe de alta parte, exista cateva alimente care „fura" calciul din organism, pe care ar trebui sa le consumi cumpatat. Iata care sunt acestea:

 

Sarea

 

Consumul excesiv de sare poate duce la cresterea tensiunii arteriale si la boli cardiovasculare. Mai mult, consumul mare de sare poate favoriza excretia renala a calciului. Prin acest lucru, creste si riscul de aparitie a osteoporozei. Cu toate acestea, studiile arata ca romanii o utilizeaza in cantitati mari pentru asezonarea alimentelor. 

 

 

Carnea

 

Atentie sporita necesita si consumul de carne, fiindca aceasta contine aminoacizi care, atunci cand depasim un aport de 100 g pe zi, se transforma in acid uric. Acesta se elimina din organism impreuna cu calciul.

 

 

Cafeaua

 

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi in unele studii observationale. La fiecare ceasca de cafea pierdem pana la 6 miligrame de calciu, iar daca o bem zilnic riscam mai mult decat cei care nu beau cafea sa facem osteoporoza. Pe de alta parte, efectul poate fi combatut prin consumul de alimente care contin calciu.

 

 

Alcoolul

 

Alcoo­lul poate reduce absorbtia in­testinala a calciului. De ase­me­nea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajuta la conversia vitaminei D in forma activa a acesteia, ceea ce reduc ab­sorb­tia calciului.

 

 

Bauturile carbogazoase

 

Toate bauturile de tipul Cola contin fosfati, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor in alimentatie stimuleaza secretia hormonului paratiroidian, care afecteaza echilibrul calciului din sange, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.

 

 

Unele medicamente

 

Antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, si unele antihipertensive produc acelasi efect. Dupa menopauza, se recomanda precautie in folosirea medicamentelor antiacide pe baza de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrica, fiindca si ele pot cauza pierderi de calciu.

 

 

Sursa foto: Google.com 

clickpentrufemei.ro