Cercetarile utilizeaza placebo - un tratament inactiv, cum ar fi o pastila de zahar - in incercarea de a intelege impactul real al medicamentului activ. Se compara ulterior rezultatele grupului de pacienti carora li se administreaza medicamentul activ cu rezultatele celor care iau un medicament placebo. In acest mod, cercetatorii pot intelege cat de benefic este medicamentul activ.

 

Cuvantul "placebo" vine din latina si inseamna "mi-ar placea" sau "va rog". in studiu dupa studiu s-a demonstrat faptul ca majoritatea persoanelor carora li se administreaza placebo prezinta o imbunatatire a simptomelor sau a starii lor.

 

 

Efectul placebo este real

Cercetarile recente privind efectul placebo confirma cat de puternic poate fi acesta – precum si faptul ca beneficiile tratamentului cu placebo nu sunt doar "in capul tau". Modificari fiziologice masurabile pot fi observate la cei care iau un medicament placebo, similar celor observate la persoanele care iau medicamente eficiente. in special tensiunea arteriala, ritmul cardiac si rezultatele testelor de sange s-au dovedit a se imbunatati in randul subiectilor carora li s-a administrat un medicament placebo in decursul diverselor cercetari.

Desigur, nu toata lumea are un raspuns terapeutic la un medicament placebo. Daca s-ar intampla asa, nu am avea nevoie de medicamente. in schimb am putea sa aducem in discutie pur si simplu puterea de autosugestie. intelegerea motivului pentru care starea anumitor persoane se imbunatateste cu tratamentul cu placebo si a altor persoane nu este partea esentiala a cercetarii cu placebo.

 

 

Nocebo: geamanul rau al efectului placebo


Puterea autosugerarii este o sabie cu doua taisuri. Daca te astepti ca un tratament sa te ajute, este foarte probabil sa se intample acest lucru. si daca te astepti ca un tratament sa fie daunator, este mai probabil sa experimentezi efecte negative, adverse. acest fenomen se numeste "efect nocebo" (din latina "voi rani"). De exemplu daca ii spui unei persoane ca o durere de cap este un efect secundar comun al unui anumit medicament, acea persoana este mai probabil sa experimenteze dureri de cap chiar daca de fapt ia doar un medicament placebo. Puterea asteptarilor este formidabila si probabil joaca un rol semnificativ in beneficiile si/sau efectele secundare ale medicamentelor prescrise frecvent.

 

 

Puterea efectului placebo este in crestere?


Un nou studiu fascinant a examinat impactul efectului placebo in 84 de studii privind tratamentul durerilor care a avut loc in ultimii 23 de ani. Cercetatorii au descoperit faptul ca efectul placebo a devenit remarcabil mai puternic, dar aceasta observatie a fost remarcata strict la nivelul studiilor din s.U.a. De ce? O teorie explica fenomentul prin intermediul inundatiilor de publicitate directa catre consumatorii de medicamente din s.U.a. (care nu sunt permise in majoritatea celorlalte tari) care sporeste asteptarile pacientilor legate de faptul ca un medicament ii va ajuta. asteptarile mai mari ale eficacitatii unui medicament se pot traduce intr-un efect placebo mai mare.

O alta teorie coreleaza eficienta crescanda a placebo-ului cu studiile de cercetare in sine: cu cat este mai mare, mai scump si mai elaborat procesul, cu atat mai mari vor fi si asteptarile participantilor la studiu. incercarile de acest tip au tendinta de a fi mai frecvente in s.U.a. decat in alta parte.

 

 

Oricare ar fi motivul, exista un dezavantaj pentru aceasta tendinta. Un efect placebo puternic face mai dificil pentru cercetatori sa demonstreze ca un medicament nou este eficient. Cu cat efectul placebo este mai puternic, cu atat este mai dificil sa se demonstreze o diferenta semnificativa intre un placebo si un medicament activ - chiar daca medicamentul activ este destul de bun. Ca urmare, unele medicamente eficiente ar putea "esua" in studiile clinice.

Totusi, poate va veni ziua in care efectul placebo va fi mai bine inteles si in circumstantele potrivite, utilizat eficient in practica clinica. avand in vedere faptul ca multi oameni fie nu isi imbunatatesc starea cu medicamente standard, fie au efecte secundare deranjante, speram ca acea zi sa vina in curand.

 

Sursa foto: Gogole.com

Csid.ro