Desi anumite tipuri de cancer sunt determinate genetic, stim ca exista si cazuri in care cancerul poate fi contractat numai prin inhalarea unor substante toxice, consumul de alimente specifice si chiar utilizarea unor produse confectionate din plastic. Iata 17 dintre factorii cancerigeni care ar putea duce la dezvoltarea bolii: 

 

Zaharul

 

Oamenii de stiinta confirma faptul ca zaharul consumat in cantitati mari duce atat la diabet, cat si la deteriorarea celulelor si cresterea riscului de a dezvolta cancerul. Consumul hiperactiv de zahar al celulelor canceroase duce la un cerc vicios de stimulare continua a dezvoltarii si cresterii bolii. Potrivit noilor studii, zaharul alimenteaza cresterea tumorii in corp. 

 

 

Alimente procesate

 

Orice aliment invelit in plastic este sigilat industrial si este facut sa reziste luni de zile, ceea ce prezinta un risc asupra sanatatii organismului. In urma unor studii efectuate de cercetatori francezi, care au comparat persoanele care mananca frecvent alimente procesate si persoanele care au cancer, au observat o corelatie intre ele. Studiile nu au aratat insa, in mod sigur, daca problema este legata de ingredientele care se adauga pentru ca produsele sa reziste in timp, ambalajul de plastic sau o combinatie intre cele doua.

 

Fumatul

 

Stim deja de foarte multa vreme ca acele chimicale care intra in componenta tigarilor sunt daunatoare organismului, si pot duce la aparitia cancerului. si nu doar fumatorii sunt afectati, ci si persoanele care inhaleaza fumul. Nefumatorii care sunt expusi fumului de tigara acasa sau la serviciu, risca sa dezvolte cancer la plamani cu 20-30% mai mult, potrivit Centrelor pentru Controlul si Preventia Diabetului.

 

 

Bronzul si expunerea neprotejata la soare

 

Potrivit Fundatiei pentru Cancerul de Piele, persoanele care se bronzeaza la solar, mai ales inainte de 35 de ani, prezinta un risc ridicat de a dezvolta melanom cu pana la 75%. Soarele poate fi un factor de risc, de asemenea, mai ales daca te expui la soare mai mult de 15 minute fara sa aplici protectie solara.

 

 

Chimicale toxice

 

Anumite persoane lucreaza cu substante toxice, care cauzeaza cancer, cum ar fi zidarii sau persoanele care lucreaza in saloane de manichiura si inhaleaza chimicalele care se gasesc in componenta produselor.

 

Tura de noapte

 

Oamenii de stiinta cred ca lucrul pe timpul noptii si lucrul in intuneric pentru mai multe ore in sir pot fi riscante pentru functionarea corecta a organismului.

 

 

Arsenul

 

Arsenul este o parte naturala a crustei pamantului, o substanta toxica in forma ei neorganica. De obicei se gaseste in apa potabila contaminata, din tari precum Bangladesh, sau in locuri in care sistemele de irigatie folosesc apa cu arsen. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel putin 140 de milioane de oameni din 50 de tari consuma apa cu un nivel ridicat de arsen in componenta.

 

Alcool

 

Consumul regulat de alcool poate creste riscul de a dezvolta celule canceroase in corp. Un nou studiu, efectuat pe 600.000 de consumatori din 19 tari, a descoperit ca alcoolul in exces este asociat cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer ale sistemului digestiv.

 

 

Alimente procesate precum sunca, bacon si carnati

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca sunca, bacon-ul si carnatii, carnea procesata, sunt daunatoare organismului, deoarece au fost tratate in mai multe feluri, pentru a li se pastra gustul bun. De asemenea, OMS a mai precizat ca orice fel de carne rosie poate fi asociata cu un risc crescut de cancer, si exista o dovada care sugereaza ca diversele tipuri de carne contribuie la dezvoltarea cancerului pancreatic si de prostata, desi evidenta nu este in totalitate confirmata.

 

Pastilele anticonceptionale si estrogenul

 

Femeile care experimenteaza menstruatia mai devreme sau ajung la menopauza mai tarziu sunt expuse unui risc mare de a dezvolta cancer la san, pentru ca sunt expuse la o cantitate mai mare de estrogen si progesteron secretate de ovare. Folosirea pastilelor anticonceptionale poate creste riscul femeilor de a dezvolta cancerul cervical, desi exista dovada ca acestea ar putea si reduce riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer, precum endometrial, colorectal si ovarian.

 

Obezitatea

 

Obezitatea te poate supune unui risc de a contracta tipuri de cancer precum de san, colon, esofag, rinichi sau pancreas. Poti reduce acest risc daca adopti o dieta sanatoasa si ai activitate fizica, ambele ajutandu-te sa iti mentii o greutate care sa nu-ti puna in pericol sanatatea.

 

Radiatii

 

Stim deja ca razele X si cele gamma pot cauza cancer, care poate fi provocat si de razele solare UV. Radiatiile si riscul de cancer se intalnesc in analizele persoanelor care au fost expuse la doze mari de radiatii, precum oamenii afectati de accidentul nuclear de la Cernobil.

 

Plasticul

 

Plasticul poate fi periculos si pentru sanatate. BPA (Bisphenol A) este un estrogen sintetic care a fost folosit in multe produse din plastic inca din 1960. Reziduurile BPA pot fi folosite in interiorul produselor precum conservele din metal, in timp ce policarbonatul BPA poate include sticle din plastic si containere de depozitare a alimentelor. BPA este folosit chiar si pe eticheta produselor, pentru a stabiliza cerneala.

 

Acrilamida

 

Arsura care ramane in urma gatirii anumitor alimente la temperaturi ridicate, precum paine, cafea sau cartofi prajiti, produce un compus chimic numit acrilamida. Doza de acrilamida dintr-o ceasca de cafea sau o prajitura ceva mai rumenita nu va dauna organismului, ea devine periculoasa in momentul in care este consumata in cantitati mari.

 

Inflamatii cronice, de termen lung, ale ADN-ului

 

Inflamatiile cronice rezultate in urma unor infectii de termen lung, boli ale stomacului sau obezitate, pot afecta ADN-ul unei persoane, care va duce la un risc ridicat de cancer.

 

Implanturile cu silicon

 

Plantarea unor obiecte necunoscute in corp, precum implanturile de sani cu silicon, pot duce, de asemenea, la dezvoltarea acestei boli, potrivit Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului.

 

 

 

Virusuri

 

Contractarea unor tipuri de virusuri poate creste, indirect, riscul de cancer. Acest lucru se intampla, deoarece in unele situatii, virusurile produc schimbari asupra celulelor care pot contribui la dezvoltarea bolii. Virusurile care sunt asociate cu cancerul sunt HPV-ul, hepatitele B si C si virusul Epstein-Barr.

 

 

 

Sursa foto: Google.com

elle.ro