“Screeningul anual, incepand cu varsta de 40 de ani, este cea mai buna strategie pentru a preveni o moarte datorata cancerului de san ", a declarat autorul studiului, R. Edward Hendrick, profesor de radiologie la Universitatea din Colorado.

 

In statele Unite peste 40.600 de femei vor muri din cauza cancerului de san numai in acest an, potrivit societatii americane pentru Cancer. Hendrick si colegii sai au folosit modelarea computerizata pentru a evalua cele trei recomandari majore privind mamografia: screeningul anual, de la 40 la 84 de ani, cel de la 45 la 54 de ani, apoi in fiecare an de la 55 la 79.

 

“Stim ca mamografia salveaza vieti. Ramane insa un mister cat de multe decese din cauza cancerului de san sunt evitate prin mamografie si un tratament corespunzator’’ , a spus Hendrick.

 

Cercetatorii au estimat cate vieti ar fi salvate daca fiecare femeie nascuta in 1960 ar urma una dintre cele trei recomandari in fiecare an.
Decesele cauzate de cancerul de san ar scadea in medie cu 40%, potrivit specialistilor. Prin comparatie, mortalitatea s-ar micsora cu 31%, pana la varsta de 79 de ani, si cu 23% la mamografia de la un an la altul.


Numarul de vieti salvate ar fi de aproximativ 29.400, cu screeningul anual de la 40 la 84 de ani, si aproximativ 22.800, respectiv 17.200, pentru celelalte doua recomandari.

in prezent, doar jumatate dintre femeile de peste 40 de ani fac o mamografie cel putin o data la doi ani, chiar daca una din opt poate dezvolta un cancer la san. “Un risc ar fi ca o femeie, care nu are cancer la san, sa fie determinata sa faca o biopsie. alte riscuri includ o mamografie care rateaza cancerul sau un caz de cancer de san cauzat de radiatiile mamografiilor, dar acestea sunt rare’’, a spus Hendrick. "Daca o femeie doreste sa previna o moarte prematura, ea ar trebui sa inceapa screeningul la varsta de 40 de ani", a adaugat el.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro