Mihaela Dvornic este o tanara talentata de la noi, are 25 de ani si incearca sa combine armonios activitatea de lector asistent cu marea pasiune pentru creatiile handmade, anume confectionarea posetelor din lemn. Arta si-a facut loc in viata ei de la o varsta frageda. A absolvit Colegiul de Arte Plastice “Alexandru Plamadeala”, dupa care Universitatea Pedagogica de Stat “Ion Creanga”, Facultatea Arte Plastice si Design. Notiunile de baza ale artei plastice le-a desprins din cursurile de specialitate. Intr-un interviu pentru perfecte.md, ambitioasa si tanara mestesugarita povesteste despre talentul si pasiunea sa de-a crea genti din lemn.

 

 

 

 

perfecte.md: Cum ti-a venit aceasta ingenioasa idee, de a crea posete din lemn si cu accesorii din piele?

 

Mihaela Dvornic: Ideea crearii unei genti cu elemente din lemn a prins contur in 2014, in cadrul unui curs practic de la facultate, cand am confectionat una. Geanta respectiva am purtat-o o perioada lunga de timp si mereu am primit apreciere din partea mai multor persoane. Ulterior, la partea practica a tezei de licenta am realizat o colectie vestimentara, intitulata „Poarta Neamului”, pe care am accesorizat-o cu genti din lemn, sursa de inspiratie a acestora, fiind arhitectura traditionala rurala.

 

 

 

 

 

In familia ta este cineva care ar practica arta lemnului?

 

 

Nimeni din membrii familiei mele nu practica arta lemnului, desi talentul in arta plastica, cel mai probabil, l-am preluat de la bunicul meu, pe care mi-l amintesc cu drag, realizand la solicitarea mea diverse schite din lumea inconjuratoare.

 

 

 

 

 

In Republica Moldova ai intalnit mestesugari cu care ai impartasi acelasi talent?

 

 

Moldova este o tara cu oameni muncitori si talentati, iar mestesugaritul, in special in mediul rural, se practica cel mai des. In acest context, as vrea sa mentionez ca mereu voi fi deschisa pentru colaborari in domeniu.

 

 

 

 

 

Cat dureaza sa faci o astfel de geanta?

 

 

Timpul de executare a unei genti din lemn depinde de modelul solicitat, in special de marimea si tehnica aplicata. Daca geanta include tehnici specifice prelucrarii artistice a lemnului, precum ar fi marquetry sau taietura geometrica, se confectioneaza timp de doua sau trei saptamani.

 

 

 

 

 

De unde provine lemnul? Cu ce alte materiale reusesti sa il combini?

 

 

Materia prima pentru confectionarea gentilor o comand in magazinele de specialitate de la noi din tara. In procesul de realizare a gentilor folosesc lemn din tei, stejar sau nuc, pe care il combin cu piele naturala si furnitura din metal. Pe parcurs as vrea sa combin lemnul si panza textila si sa incerc sa redau transparenta gentilor prin utilizarea sticlei organice.

 

 

 

 

 

 

 

De obicei, clientele tale sunt pretentioase? Ele vin cu idei, sugestii in a modifica modelul, structura unei astfel de posete? Cat de mult sunt personalizate gentile pe care le faci?

 

 

Clientele nu sunt pretentioase si de obicei opteaza pentru modele deja confectionate. Daca realizez o comanda individuala, atunci tin cont de parerea si sugestiile clientei, in special, de preferintele acesteia pentru gama cromatica, marimea si structura gentii. Orice geanta nu poate fi repetata 100%, deoarece structura lemnului si a pielii va fi mereu diferita.

 

 

 

 

 

Cum asortam poseta de lemn? Ea se potriveste unui anumit stil vestimentar sau este o piesa versatila?

 

 

O geanta din lemn este foarte versatila si poate fi asortata, atat intr-o tinuta casual, cat si intr-o tinuta mai eleganta. Totodata, o geanta din lemn, de inspiratie etno, ar fi un accesoriu perfect pentru completarea unei tinute potrivite pentru festivalurile de vara.

 

 

 

 

 

 

Care a fost pentru tine cel mai fericit moment de cand ai inceput acest inspirat proiect?

 

Cred ca pentru fiecare artist, cel mai frumos moment este atunci cand constientizeaza ca munca sa este apreciata, astfel, mie aprecierea clientilor imi aduce o mare satisfactie sufleteasca si ma motiveaza sa-mi continui activitatea si-n continuare.

 

 

 

 

 

 

De ce orice femeie ar trebui sa aiba o poseta de lemn in garderoba sa? Numeste trei motive.

 

 

Orice femeie trebuie sa aiba o poseta din lemn pentru ca: este versatila, este originala si poate fi piesa cheie intr-o tinuta, este durabila in timp si poate deveni un obiect/accesoriu transmis de la mama-fiica.

 

 

 

 

 

 

Ce mesaj ai pentru toate cititoarele perfecte.md?

 

 

Henry Ford era de parerea: „Daca crezi ca nu poti, ai dreptate. Daca crezi ca poti, din nou, ai dreptate!”.


 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Facebook.com / Mihaela Dvornic / Tanasescu Cristina

Perfecte