Prima creatoare de palarii din Republica Moldova a povestit mai multe detalii curioase despre palarie si despre criteriile de selectie a acestui acoperamant de cap sofisticat, in ce conditii il pastram si cum il cauratam. Iuliana Chirosca cunoaste toate tendintele, regulile si secretele acestui accesoriu pretios, datorita caruia poti face distinctie dintre eleganta si vulgaritate.

 

 

"Regula premergatoare, atunci cand iti alegi o palarie, ar fi sa verifici producatorul si originea produsului. Vei avea frecvent riscul sa procuri o palarie cu o componenta dubioasa, unde la baza vor sta fibre de carbon si materialul va fi impregnat cu intaritori chimici, cu o toxicitate ridicata. O astfel de palarie nu va dura in timp si isi va dezamagi consumatorul la primul inghet sau la prima ploaie or ninsoare. Intr-un material necalitativ, la care producatorul a tinut sa economiseasca, vei gasi in loc de 160/190 grame de lana, a carei densitate, teoretic, trebuie sa formeze maxim 4 mm grosime, o grosime de foaie de ziar, impaturit in doua. Palariile sunt o investitie, ele pot ajunge si timeless, daca vor fi corect pastrate si ingrijite corespunzator.

 

 

"Evitati sursele de lumina, ele vor diminua culoarea, vor deshidrata fibra vegetala, fapt care o va face mai fragila. Aeresiti mereu palariile din fetru si paziti-le de molii. Palariile deformate accidental isi vor reveni daca vor fi expuse la o sursa de abur. Se curata toate cu o perie naturala, inmuiata in solutie slaba de sapun lichid, ceea ce va va permite sa eliminati praful si urmele de la degete, aparute pe parcurs, mai ales daca este vorba de nuantele deschise, care sunt mai greu de intretinut.  


 

"Palariile se ajusteaza in dependenta de inaltime, forma fetei si a tinutei. Daca este vorba de palarii de vara, atunci mergeti increzute pe nuante neutre, ca sa le puteti include in orice ansamblu vestimentar. Optati pentru fibre vegetale de raffia, sea gras sau sinamay. As recomanda borurile medii, pentru ca sunt mai putin pretentioase. Un bor larg este mai dificil de incadrat intr-un context atat de tinuta, cat si de anturaj", a mai adaugat Iuliana Chirosca despre caracterul versatil al acestora.

 

 

"Nu stiu daca m-am axat vreodata pe trend. Uneori ceea ce este in voga nu ti se asorteaza si nu te prinde bine la fata. Urmaresc cu atentie abordarile marilor creatori vestimentari, care tot mai des includ palaria ca accesoriu functional intr-un ansamblu vestimentar, dar vreau sa fac o remarca, multe din viziunile lor sunt lipsite de practicitate. Altfel stau lucrurile in breasla creatorilor millinery. Acolo modelele clasice raman mereu in voga si mari schimbari ce tin de forma, dimensiuni nu veti vedea. Toate fluctuatiile se refera la decor si sunt de interpretare, acolo toti isi dau frau liber in cel mai adevarat sens. Acelasi model la diferiti creatori va imbraca  expuneri variate. Fedora este modelul de neinlocuit dupa parerea mea pentru femeia puternica, cu stil, care stie ce vrea si cunoaste vectorul ei de miscare. Se incadreaza perfect in ansambluri vestimentare compuse din pantaloni, dar pot usor scapa de tenta vadit masculina, plasata fiind alaturi de o rochie. Chiar si asa insa ea va pastra senzatia de promptitudine si forta, specifica sexului puternic.

 

 

Canotierul este pentru o femeie vaporoasa, foarte aerisita, mereu in stofe naturale si sandale plate.

 

 

Palariile flopy sunt pentru femeile romantice si visatoare, care iubesc stofele curgatoare si sandalele romane. Acestea se incadreaza perfect in stilul boho.


 

Iata cu ce recomandari vine creatoarea de palarii exclusiviste, JA: "Recomand sa includeti in garderoba mai intai de toate palariile functionale, din moment ce acestea promit sa protejeze de UV. Acesta este primul criteriu de selectie a unei palarii. In ultimul timp, palariile sunt alese mai mult ca accesorii trendy, motiv pentru care consumatorul scapa din vedere aspectele ce tin de caliatate si de siguranta. Lipsa indicilor de provenienta pe un produs este primul semnal de alarma".


 

Sursa foto: Facebook.com / Iuliana Chirosca

Perfecte