Desi parintii se îngrijoreaza si cred ca sughitul le provoaca sugarilor un disconfort major, specialistii îi linistesc: sughitul este un act normal, nedureros si fara consecinte negative asupra bebelusului. Afla care sunt cauzele acestei manifestari si cum îl putem ajuta pe cel mic sa scape de sughit.

 

Sughitul poate aparea dinainte de nastere

Sughitul este provocat de o contractie a diafragmei, muschiul orizontal care separa organele toracelui de cele ale abdomenului si care este responsabil de reglarea respiratiei.

 

În ceea ce-l priveste pe bebe, acest spasm brusc apare din cauza imaturitatii fibrelor nervoase, care sunt extrem de sensibile.  La unii sugari, aceasta sensibilitate este foarte accentuata: fenomenul apare înca din timpul vietii intrauterine si se pastreaza adesea si dupa nastere.

 

Cauzele sughitului

Cauzele care declanseaza sughitul la bebelusi pot fi diverse: uneori, vinovata este senzatia de rece pe care o simte cel mic în anumite situatii (cum ar fi atunci când i se schimba scutecul); în alte cazuri, e vorba despre umflarea excesiva a stomacului, provocata de prea mult aer înghitit în timpul alaptarii. Aerul inghitit de copil formeaza o bula, care irita diafragmul prin intermediul peretelui gastric, iritarea cauzând contractii, care nu sunt altceva decât sughituri.

 

O manifestare normala

Pentru a combate sughitul la bebelusi, poti încerca sa îi dai celui mic câteva picaturi de apa calduta, ceai sau lapte, însa niciun pediatru nu îti garanteaza 100% succesul, si asta pentru ca e vorba de o manifestare naturala care permite bebelusului, de exemplu, sa elimine surplusul de aer înghitit în timpul mesei. În acest caz, întreruperea sughitului (când înca nu a fost eliminat tot excesul de aer) ar putea cauza colici. Iata de ce, unii pediatri recomanda mamelor sa lase sughitul sa treaca de la sine, asta în cazul în care cel mic nu devine agitat sau sughitul nu-l împiedica sa doarma.

 

De asemenea, poti încerca sa eliberezi stomacelul bebelusului de presiunea generata de aerul înghitit prin batai usoare pe spate, de la mijloc în sus catre ceafa. În plus, poti modifica pozitia copilului de pe o parte pe alta, pentru a mobiliza bula de aer.

 

Când trebuie sa consulti medicul?

Daca sughitul este foarte frecvent si dureaza mai mult de 10-15 minute, ar trebui sa consulti medicul pediatru. Acesta trebuie sa se asigure ca sughitul nu este asociat cu alte tulburari, cum ar fi hiperaciditate gastrica sau hernie hiatala.

baby.unica.ro