Urmeaza sa analizam cele mai des intalnite greseli:

 

 

 

Pedepsele cu bataie sunt cele mai nocive forme de corectare a comprtamentului copilului. Oricat ar fi de greu sa va retineti, un copil nu trebuie lovit niciodata! Bataia nu impune respect, ii striveste din incredere. Copilul abuzat fizic va dori sa se razbune si va crede ca agresivitatea este o foarma de a solutiona problemele.
Absenta regulilor de comportament pentru copil il dezorienteaza si el nu intelege ce este permis si ce nu. Daca observati ca copilul manipuleaza prin lacrimi, strigate sau suparare exagerata, este in urma lipsei de limite comportamentale. Creati reguli simple, pe care le cultivati la copil si stimulati prin aprecierea verbala reusitele comportamentale.

 

Co-sleepingul sau dormitul copilului cu parintii este practicata, cel mai frecvent, in primele luni dupa nastere. In acasta perioada este obositor sa te trezesti din ora in ora si sa supraveghezi copilul, dar locul celui mic este in patutul lui. Doar pentru ca la inceput e mai usor sa doarma cu tine, creeaza o dependenta permanenta a copilului pe care va fi greu sa o gestionezi cu timpul.
Cuvintul tau treuie sa fie egal cu actiunea, de aceea daca iti dai acordul la dorintele copilului, asa sa ramana, iar daca spui nu, argumeneaza pozitia ta. Prin acest comportament coerent, dezvolti la copil responsabilitate pentru cuvintul dat si asumarea pentru a duce lucrurile pana la capat.
Compararea cu alti copii il face sa simta ca nu este sufiecient de bun pentru a fi iubit de printii sai. Fiecare copil are personalitatea lui unica, iar comparandu-l cu alti copii ii stirbeste toate aspiratiile, toata increderea ca visurile lui pot deveni realitate. Copilul tau este unic, de aceea comparatia poate fi doar cu propriile lui rezultate anterioare.

 

Evita sa-i cumperi copilului chiar tot ce vrea. Copilaria este perioada in care odorasul nostru invata sa ia decizii si deprinde pasiunile care-l dezvolta. Trebuie sa stii sa faci diferenta intre ce isi doreste si ce are nevoie. Oferindu-le orice, doar pentru a ne simti parinti buni sau pentru a evita lacrimile in mijlocul centrului comercial, il transforma pe cel mic in copil cu emotiile la suprafata-mic manipulator. Ininte de intrarea in magazin, spuneti-i ce cumparaturi urmeaza sa realizati sau chiar oferintii o suma de bani pentru a decide singur ce are nevoie pentru moment.
Nu-l certa in public niciodata. Chiar daca copilul a gresit, atunci cind ajungeti acasa ii explici cu ce a gresit. Certat in public se va simti jenat, cu timpul se va inchide in sine. Oricat de mult vei dori sa aveti o conexiune emotionala buna el nu va avea suficienta incredere in a fi deschis. Acasa este locul unde copilul se simte sigur si chiar daca e pedepsit, va accepta aceasta experienta ca o lectie bine invatata, fara ulterioare frustrari.

 

Atunci cind avem copii, esential este sa le oferim multa afectiune si dragoste. Parintii tot potgresi, la fel ca si copii lor, important este sa intelegem ca invatam mereu unii de la altii.

Perfecte