Gerul tine copiii acasa. Putine mamici risca sa-si scoata odraslele la plimbare, iar in unele gradinite picii stau inchisi in grupe toata ziua. Si bine fac, spun medicii, care afirma ca plimbarile pe ger pot fi periculoase pentru cei mici. Daca, totusi, nu puteti evita iesirile, trebuie sa stiti cum sa va imbracati copilul ca sa-l protejati.

 

De aproape doua saptamani curtile blocurilor, dar si cele din gradinite sunt pustii. Pe terenurile de joaca nu se mai aud voci de copii, si nici macar zapada nu-i poate ademeni pe micuti sa iasa la sanius. Gerul ii tine in casa.

 

Parintii, dar si educatorii din gradinite, spun ca nu risca sa-i scoata pe copii afara.

 

Medicii le dau dreptate parintilor precauti. Recomandarea este valabila mai ales pentru copiii care au pana la 7 ani. Daca, totusi, trebuie sa iesiti, atunci e necesar sa imbracati corect piciul.

 

Corpul bebelusului trebuie acoperit aproape in totalitate, mai ales in ceea ce priveste extremitatile, acestea fiind partile unde se pierde rapid caldura, dar si cele mai sensibile frigului.

 

Medicii spun ca, deseori, parintii isi imbraca gresit odraslele. Principiul „mai gros e mai bine” nu este cel mai bun.

 

Opteaza pentru haine groase, pufoase, insa nu te folosi de un paltonas gros sau de un pulover de lana ca un singur accesoriu. Cel mai bine ar fi sa iti imbraci copilul in mai multe straturi de hainute.

 

Pentru zilele in care vantul bate destul de tare, poti opta pentru o geaca sau o haina cu gluga. De asemenea, gecile din fas sunt recomandate atunci cand va confruntati cu o vreme mai aspra, pentru ca il protejeaza pe micut de vantul puternic.

 

Daca aveti de gand sa stati mai multa vreme in aer liber, o salopeta de iarna se poate dovedi un articol vestimentar foarte bun.

 

Si incaltamintea este importanta. Aceasta nu trebuie sa fie prea stransa, astfel incat sa existe un strat de aer intre cizma si picior.

 

 

www.protv.md