In prezent tot mai des auzim ca sotii participa la nasterea copilului sau mult asteptat. Dar este oare o idee buna ca barbatii sa fie prezenti in procesul travaliului si nasterei?  

 

 

 

 

 

 

Tata prezent la nastere       

Asumarea rolului de tatic incepe in momentul conceperii copilului, dar acceptarea noului rol poate fi mai usor asimilat prin participarea activa a partenerului la nastere.      

 

Procesul de pregatire, prin frecventarea cursurilor, permite cuplului sa fie mai apropiat emotional. Viitorii parinti, ce se pregatesc prin informarea din surse specializate, descopera detalii despre ce anume se intampla cu organismul gravidei in timpul sarcinii si in procesul de nastere. Partenerul poate invata care sunt indicii ca nasterea a inceput, cum sa se comporte in timpul acestui proces, ce actiuni sa intreprinda ca mamica si micutul sa fie in siguranta.      

 

Un numar foarte mare de gravide au frica de nastere, mai ales in situatii cind aud diverse povestiri a unor experiente neplacute prin care au trecut prietenele, colegele sau chiar mamele lor. Sustinerea fizica si emotionala din partea sotului, in momentul culminant a venirii pe lume a odorasului, ofera o mai mare liniste si stare de incredere a viitoarelor mamici. 

 

Partenerul poate fi un bun ajutor sotiei si medicilor in momentul travalului, prin a exersa respiratia ritmica, care are ca rol oxigenarea organismului mamei. Daca muschii sunt bine oxigenati, stimulii durerii scad si distragerea atentiei mamicii de la durerile contractiilor sunt ameliorate. 

 

 

 

 

 

Tata absent la nastere       

 

Comunicand cu mai multe cupluri ce se pregateau pentru venirea pe lume a copilului lor , am descoperit ca exista tatici foarte implicati, iubitori, responsabili, dar nesiguri ca vor sa fie prezenti in sala de nastere. Acest fapt este din cauza sentimentului de teama de a nu face ceva gresit, nu-si inteleg rolul in momentul nasterii spunand: "ce sa fac eu acolo", "sunt medicii care stiu mai bine", etc.       

 

Reactiile negative la vederea sangelui, instrumentelor medicale şi chiar medicilor, sunt des intilnite la baarbati, de aceea sotia trebuie sa fie intelegaroare cu posibila stare de anxietate si agitare din partea partenerului, in momentul travaliului. Ultimul lucru  de care are nevoie gravida in aceste momente este ca viitorul tatic sa nu se concentreze pe nevoile ei si sa fie nelinistit.     

 

Dupa prezenta la nastere, unii barbatii, pot prezenta simptome similare cu cele ale socului post-traumatic. Dupa asistarea la chinurile travaliului si ale nasterii, ajunge sa se simta vinoveti pentru ceea ce sotia lui a trebuit sa indure si pot intra intr-o asa numita „hibearnare sexuala¨.           Prin comunicarea deschisa cu partenerul, femeile pot cunoaste rezistenta emotionala in situatii sensibile si e nevoie sa accepte faptul ca taticii, pot fi utili altfel.  Asa cum fiecare cuplu este fericit in felul sau, asa cum fiecare sarcina este diferita, asa cum fiecare copil este unic si special asa si decizia de a fi prezent sau nu la nastere a taticului, este luata in comun. Familia reprezinta dragoste si respect reciproc, e frumos cand membrii familie se aud si se asculta pentru a deveni un tot intreg.      

 

 

 

 

 

 Lilia Dubita, psiholog

 

 

 

 

Sursa foto: google.com

Perfecte