Cunoscut pentru rolul lui Charles Emerson Winchester iii, chirurgul cu sange nobil din celebrul serial de comedie „M.A.s.H.” (rol pentru care a fost nominalizat de doua ori la premiile Primetime Emmy, in 1981 si 1982), actorul David Ogden stiers a murit sambata, in locuinta sa din Newport, Oregon. actorul avea 75 de ani si suferea de cu cancer la vezica urinara, informeaza Hollywood Reporter.

 

 

 

„Dragul meu prieten si client timp de 30 de ani a disparut. David avea intelepciune si talent in atatea domenii diferite. Mi-as fi dorit ca oamenii sa stie ce inima frumoasa avea. Prietenii si familia lui stiau”, a transmis Mitchell Stubbs, reprezentantul Mitchell K. Stubbs & Associates.

 

 

 

Si Alan Alda, colegul sau de serial, si-a exprimat regretele intr-o postare pe Facebook: „David Ogden Stiers. Mi-amintesc cum veneai in fiecare zi la munca pe skateboard, pe strazile aglomerate din L.A.  Cum, odata ce intrai pe platoul 9, deveneai cu totul Winchester. Cat de delicat erai, cat de amabil, cu exceptia momentelor in care inventai cele mai perverse glume. te iubim, David. adio”.

 

 

 

In 1984, a primit un Primetime Emmy pentru rolul fondatorului Comitetului Olimpic al SUA, William Milligan Sloane. din miniseria difuzata de NBC „the First Olympics: athens 1896”.

 

De asemenea, stiers a jucat in serialul produs de aBC „North and south”, in filmul tV „J. Edgar Hoover” (1987), dar si in „Star trek: the NextGeneration”.

 

Stiers si-a imprumutat vocea multor personaje din desene animate, colaborand la opt lungmetraje Disney, inclusiv la filmul lansat in 1991 „Frumoasa si Bestia/ Beauty and the Beast”, „Cocosatul de la Notre Dame/ The Hunchback of Notre Dame”, „Pocahantas” si „Lilo & Stitch”, dar si la versiunea in engleza a peliculei regizate de Hayao Miyazaki „Spirited away”.

 

 

Nascut in Peoria, illinois, stiers s-a mutat la New York in 1969 si a studiat la prestigioasa Julliard school, inainte sa se alature unei celebre companii de teatru, Houseman City Center acting Company.

 

 

 

Actiunea serialului „M*a*s*H*” (1972-1983), adaptata dupa un film artistic cu acelasi nume, bazat pe un roman de Richard Hooker, urmareste viata si actiunea unei echipe de doctori trimise in Uijeongbu, Coreea de sud in timpul Razboiului Coreean. Titlul reprezinta abrevierea de la Mobile army surgical Hospital (spitalul militar mobil de chirurgie). Serial de comedie la baza, productia a avut si accente dramatice prin cazurile prezentate si episoadele din viata doctorilor in timpul razboiului.

 

 

Este unul dintre serialele cu cel mai mare succes din istoria televiziunii americane, episodul de final („Goodbye, Farewell and amen”), din 28 februarie 1983, fiind cel mai urmarit program din istoria televiziunii la acea vreme. Potrivit New York times, cele doua ore si jumatate au strans atunci 125 de milioane de americani in fata televizoarelor.

 

Sursa foto: Google.com

Okmagazine.ro