Este bine sa trecem in revista cateva evenimente istorico-culturale despre contextul instituirii limbii romane. Ziua Nationala a Limbii Romane a fost stabilita la data de 31 august. Peste 700.000 de oameni, in cadrul Marii Adunari Nationale din 27 august 1991, au cerut declararea limbii romane ca limba de stat in RSSM si, totodata, trecerea la grafia latina.

 

Afla ca in lumea mondena de la noi sunt foarte multi vorbitori de limba rusa, insa care au reusit cu pasi mici, dar siguri sa stapaneasca si limba de stat a Republicii Moldova. Iata cine sunt vedetele care au lucrat si lucreaza in continuare sarguincios asupra acestui aspect:

 

Olia Tira este una dintre talentatele interprete de la noi, care a lansat pe piata muzicala autohtona piese atat in limba rusa si engleza, cat si in romana. Limba nativa a acesteia este limba rusa, cu toate astea, tanara depune efort sa vorbeasca si limba de stat. Vezi in filmuletul video de mai jos cat de frumos recita poezia "Ce e amorul", scrisa de Mihai Eminescu:

 

 

Pasha Parfeni este, probabil, unul dintre artistii de la noi care vorbeste cel mai fluent limba romana si se poate considera mandru bilingv. Artistul a ajuns sa articuleze corect sunetele si a izbutit sa capete o dictie foarte buna. In ajun de Ziua Independentei, Pasha Parfeni si Mani, cunoscuti pentru activismul lor civic, au lansat o piesa reprezentativa, "Am o tara ca o floare", in care este descrisa situatia actuala din Republica Moldova.

 

 

Katea Gramma este foarte cunoscuta in lumea modelingului international, moldoveanca a reusit sa impresioneze cu trasaturile sale exotice marele case de moda. Tanara este vorbitoare de limba rusa, insa depune efort considerabil pentru a vorbi si romana.

 

 

Cristy Rouge este o personalitate publica, astfel, este mereu in atentia reflectoarelor. Fiind invitata la diverse show-uri televizate, artista se straduie sa vorbeasca in limba romana, chiar daca nu a dobandit inca accentul.

 

 

Natalia Gordienko s-a nascut si a crescut intr-o familie de vorbitori de limba rusa. Acest lucru nu a impiedicat-o pe artista sa isi exprime gandurile si in graiul neamului. De curand, interpreta a lansat o piesa in romana, intitulata “Dus cu apa rece”. Iata cum suna:

 

 

Samir Loghin s-a adaptat usor la cultura si traditiile noastre. Incetul cu incetul, interpretul a inceput sa-si expuna gandurile mai liber in limba de stat.

 

 

Designerul Olga Blanc este vorbitoare de limba rusa, insa incearca sa formuleze corect fraze si in limba romana. Concentrarea si munca pe care le depune in comunicare este de apreciat.

 

 

Roman Iagupov, solistul cunoscutei formatii de rock alternativ, Zdob si Zdub, nu a renuntat la limba romana in favoarea celei native, ba din contra, a invatat sa o vorbeasca destul de bine. Artistul sustine in numar mare concerte peste Prut, iar pentru a se face auzit in fata unui public vorbitor de romana, Roman nu ezita sa tina mici discursuri in limba respectiva. 

 

 

Sursa foto: Facebook.com; Instagram.com; Google.com

Sursa video: Youtube.com

Perfecte