Sub atenta indrumare a unor traineri special instruiti, cei mici au facut cunostinta cu primele concepte de programare si au invatat sa-si transforme ideile in creatii. Evenimentul a fost organizat la Orange WiFi Cafe din incinta Universitatii Tehnice din Moldova.

 

 

La aceasta editie a fost introdusa o noua componenta de training, cea dedicata parintilor. Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal din Moldova (CNPDCPM) a organizat o sesiune de instruire, la care parintii au invatat cum sa le asigure securitatea online.

 

 

Victor Istrate, trainer, Universitatea Tehnica a Moldovei: „Copii sunt receptivi la tot ce inseamna digital iar noi le-am explicat programarea intr-o forma inteleasa de ei. in doar cateva ore, au creat animatii, povestiri interactive si jocuri interesante. Atelierul demonstreaza o data in plus ca timpul petrecut pe calculator poate fi placut si util in acelasi timp.”

 

 

Cinci traineri specializati le-au explicat participanţilor elementele de baza ale limbajului Scratch si le-au oferit copiilor exemple de animaţii si jocuri. Astfel, cu ajutorul facilitatorilor, la finalul atelierului, participantii la #SuperCoders au putut prezenta propriile creatii. 

 

 

Alexandru Garstea, participant la atelier: "Am aflat ca pot sa creez si jocuri simple, nu foarte complicate.”

 

Victoria Rau, participanta la atelier: "Este un obiect nou pentru mine, adica ma pot dezvolta in ce am invatat astazi.”

 

Participantii celei de-a doua editii au primit diplome si premii din partea Orange Moldova.

 

 

Julien Ducarroz, Director General Orange Moldova: „Traim intr-o lume a inovatiilor iar educatia digitala este absolut necesara din copilarie. Copii de astazi sunt programatorii de maine. Ei sunt cei care vor crea, promova si utiliza aplicatiile digitale pentru a ne simplifica viata de zi cu zi. Orange s-a angajat strategic sa contribuie la digitalizarea societatii, iar organizarea atelierului de programare vine sa reconfirme acest angajament.”

 

 

Ateliere digitale pentru parinti

Componenta noua a proiectului este #SuperParents: ateliere dedicate parintilor, la care invata avantajele si riscurile lumii virtuale, dar si cum sa asigure securitatea online a copiilor lor. in cadrul Atelierului, reprezentanţii CNPDCPM au venit cu o serie de sfaturi pentru parinţi/tutori privind implementarea corecta a principiilor de protecţie a datelor cu caracter personal. Astfel, au fost dezvoltate competenţele digitale ale parinţilor, acestia fiind informaţi despre principalele instrumente de control parental si despre riscurile mediului online pentru copii. 

 

 

Eduard Raducan, Directorul Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova: „In actuala societate informaţionala, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate si partajate de o gama larga de organizaţii publice si private pe de o parte, si de subiecţi de date cu caracter personal pe de alta parte, contribuind la un flux naţional si mondial de date.”

 

Lidia LIPOVAN, parinte: „Am aflat despre controlul parental. Nu l-am folosit niciodata si o sa incerc sa-l folosesc, adica sa limitez accesul copilului meu la anumite lucruri care nu corespund vârstei lui.”

 

Andrei Rau, parinte: „Informatii utile pentru a securiza copiii si, plus la asta, si maturii sa stie cum sa fie vizualizati chiar si online, din alte domenii: de la oficiu, peste hotare, daca se afla.”

 

Proiectul este implementat de Centrul de Informatii Universitare.

 

 

Angela Muset, Directorul Centrului de Informatii Universitare: „La aceasta editie #SuperCoders au fost invitati sa participe copii cu vârstele cuprinse intre 10 si 14 ani, din municipiul Chisinau, care impartasesc pasiunea pentru programare. Participantii au fost selectati in funcţie de ordinea inscrierii la proiect. Cei care nu au reusit sa devina #SuperCoders, au posibilitatea sa o faca la urmatoarele editii, pe care intentionam sa le dezvoltam in viitor.”


 Vino si tu, impreuna cu copilul tau la #SuperCoders si #SuperParents

 Dupa Chisinau, caravana  #SuperCoders si #SuperParents va merge si in alte orase ale tarii: Balti, Cahul si Comrat. In timp ce micutii vor invata codingul cu ajutorul trainerilor specializati, parintii vor participa la atelierele #SuperParents, unde vor afla mai multe despre cum sa asigure securitatea copiilor atunci când navigheaza pe net.

 

 

 

Parintii care isi doresc sa participe la #SuperParents si vor sa isi inscrie si micutii la #SuperCoders - trebuie sa se inscrie completand formularul de pe pagina:

http://www.eac.md/ro/scholarships/other/supercoders/

 

Tot aici pot fi gasite si detaliile necesare despre eveniment. Participarea este gratuita. La fiecare eveniment sunt disponibile 20 de locuri pentru #SuperCoders si altele 20 pentru #SuperParents. Participantii vor fi selectati in funcţie de ordinea inscrierilor. Programul detaliat se va comunica ulterior, pe e-mail, dupa confirmarea inscrierii. #SuperCoders este un eveniment international, care se desfasoara in 17 state ale Grupului Orange. 

 

 

*Acest articol este un produs comercial

Perfecte