In acest inceput frumos de 2019, Gheorghe Urschi face 71 de ani! Pacat ca maestrul nu-si poate sarbatori aniversarea ca pe timpuri, fiindca de 8 ani isi petrece zilele de nastere altfel. Totusi artistul a ramas aceeasi persoana calda si primitoare, care te incarca de energie pozitiva doar privindu-l. 

 

Chiar daca in prezent nu-l mai putem admira pe scena, si poate multe persoane din generatia de astazi si-ar fi dorit sa-l cunoasca astfel, operele si succesele maestrului sunt suficiente pentru a avea toata recunostina in fata Regelui umorului.  

 

 

Daca ceva ani in urma, mai ca nu avea timp sa mai treaca pe acasa, scena era locul unde putea fi gasit oricand, acum ne bucuram de prezenta, bunatatea, zambetul si, evident, creatia marelui artist. Te invit sa ne amintim cu drag despre comoara culturala lasata de aceasta mare personalitate a tarii noastre.  

 

Gheorghe Urschi s-a nascut la data de 18 ianuarie 1948, in satul Cotiujenii Mari din raionul Soldanesti. A urmat cursuri de actorie la scoala de teatru „Boris Sciukin” din Moscova, iar dupa absolvirea studiilor in Rusia, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafarul” din Chisinau. A jucat in multe piese de teatru si a regizat zeci de spectacole.  

 

 

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris carti si piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni si concerte. Gratie reusitelor sale, a devenit Artist al Poporului – prin vocatie si prin exceptionala prestatie artistica. Drept confirmare serveste imensa popularitate de care se bucura.  

 

Este perceput, preponderent, ca actor comic, dar creatia lui acopera o arie imensa. Autor al numeroaselor carti de proza, piese de teatru, scenarii, monologuri, poezii, autor si interpret de cantece, satire, parodii si cate si mai cate, toate doldora de umor, scene hazlii, vorbe de duh, sagalnice personaje si de un irepetabil fior liric.   

 

 

Actorul a devenit vestit si datorita emisiunii televizate  „Teatrul de miniaturi”, precum si a concertelor sustinute prin satele Moldovei in anii ’80 cu Maria Urschi, cea care i-a devenit sotie si mama fiicelor lor, Laura si Liliana. 

 

 

O pagina importanta in creatia autorului este colaborarea si primele concerte sustinute alaturi de sotia sa, Maria Urschi, dar si impreuna cu Doina si Ion Aldea -Teodorovici. 

 

 

Amintim ca starea de sanatate a maiestrului este constanta, iar anul trecut, cu ocazia aniversarii varstei de 70 de ani, familia sa a organizat un spectacol exceptional, unde au evoluat unii dintre cei mai mari artisti de la noi. 

 

 

Regele umorului a fost si este cunoscut, in special, pentru faptul ca aducea zambetul pe buze oamenilor, atunci sa ne amintim cu drag de acele momente de glorie ale actorului.  

 

 


 

 

Mai multe informatii interesante despre cariera si familia maestrului, vezi astazi, la O Seara Perfecta, incepand cu ora 16:00, 

 

La Multi Ani, Gheorghe Urschi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Facebook.com, Google.com

Perfecte