Programul a fost lansat in ianuarie curent, la initiativa Orange Moldova si implementat in parteneriat cu Dreamups Inovation Campus si a avut drept scop sa dezvolte capacitatile si abilitatile antreprenoriale ale elevilor cu potential de antreprenor, astfel contribuind pe termen lung la dezvoltarea ecosistemului de afaceri din Republica Moldova. Acest proiect a fost dedicat in exclusivitate elevilor claselor a X-a - a XII-a, care isi fac studiile la unul dintre liceele sau centrele de excelenta  din municipiul Chisinau.
   
  

 

Julien Ducarroz, Director general Orange Moldova:Creativitate, agilitate, spirit antreprenorial, aceste asteptari le are un angajator de la un potential angajat. Orange, fiind trendsetter in tehnologie si adept fidel al inovatiilor, si-a  propus sa contribuie la dezvoltarea acestor abilitati la tinerii din Moldova. Programul Startup School powered by Orange vine sa reconfirme obiectivele noastre de a avea tineri ambitiosi  si de succes. Orange, prin proiectele sustinute, va continua sa faca cele mai mari investitii in domeniul educatiei tinerii generatii.”.

 

 

In cadrul programului au aplicat 220 de elevi de la 6 centre de excelenta, 44 de licee (41 de licee din municipiu si trei licee din tara: Costesti, Tiraspol si Orhei). Aplicantii au fost evaluati si alesi sa participe in program, in baza a doua etape de selectie: completarea unui formular de aplicare online si desfasurarea unui interviu cu o echipa de experti, reprezentatii Orange si echipa de organizare a proiectului din Dreamups. Criteriile de evaluare au fost: creativitatea si capacitatea de a rezolva probleme, spiritul de echipa, entuziasmul, responsabilitatea, result-oriented, perseverenta, leadership, comunicare, dar si interesul de a invata antreprenoriatul. 

 

 

In rezultatul acestui exercitiu, au fost selectati 70 de elevi de la 4 centre de excelenta si de la 23 de licee din municipiu, care, pe parcursul a 13 saptamani au avut parte de traininguri si de sesiuni de initiere in lumea antreprenoriatului. In cadrul celor 17 sesiuni tematice, participantii au fost familiarizati cu parcursul lansarii unei afaceri: incepand cu identificarea problemei cu potential de afacere, transformarea acesteia intr-o idee de business, testarea, formarea echipei, inclusiv strategia de vanzari, aspectele legale si financiare ale afacerii.
      
   
       

 

Tematicile au fost livrate de cei mai buni mentori in materie de business din tara, printre care: Dumitru Slonovschi, director general Magenta Consulting, George Teodorescu, director regional Mixbook pentru Moldova, Romania si Ucraina, Tudor Darie, fondator Fagura.md, Mihai Stipanov, fondator Dreamups si ArboCapital si altii.

 

 

Pentru finala, participantii au avut ca obiectiv realizarea a 15 teme pentru acasa, saptamanal. In rezultat, au fost selectati 30 de finalisti. Pe 26 mai s-a desfasurat sesiunea oficiala de inchidere a programului, unde finalistii Startup School si-au prezentat ideile de startupuri. Acestea au fost apreciate de un juriu profesionist, format din reprezentanti Orange Moldova si mentorii programului.  Astfel, au fost desemnati cei noua castigatori ai Programului Startup School, powered by Orange la urmatoarele categorii: 
  
 

 

I. “Cea mai inovativa idee de afacere”:

 Locul I – Mario Midoni– Verity;
Locul II - Madalina Severin - 6teen;
Locul III - Grigore Budac, Discloud;
 
II. “Cea mai buna prezentare a ideii de afacere“:
  
Locul I – Anastasia Coroi, PetLord;
Locul II - Daniela Gabura, Sweeella;
Locul III - Olga Morozan, PrograMed;
  
III. “Cel mai mare progres in cadrul programului“:

Locul I – Istrati Petru-Dragos, Metta;
Locul II - Nicoleta Spinei, StudentsHelp;
Locul III - Parascovia Digori, infohub. 
  
Castigatorii programului au primit premii valoroase de la Orange: 
 

Locul I - Laptop ASUS si participarea gratuita in cadrul programului international de accelerare Founder Institute Chisinau;
Locul II - Tableta Samsung;
Locul III - Telefon HTC.

Mihaela Radu, Presedinte Dreamups: ”Noi, la Dreamups, credem ca spiritul antreprenorial trebuie dezvoltat inca de pe bancile scolii. Prin intermediul programului Startup School am reusit sa ajungem la o mica parte de elevi talentati care au potentialul sa devina antreprenori si sa contribuie pe termen lung la prosperitatea tarii in care traim. Desfasurarea Startup School si interesul sporit al elevilor a demonstrat, inca o data, relevanta existentei unui program de educatie antreprenoriala care nu invata elevii numai clasica teorie, dar invata practic cum sa dezvolti o afacere.
 

 

Participantii Startup School, powered by Orange, au apreciat mult lansarea unui astfel de program in Republica Moldova. Olga Morozanu, castigatoare Startup School: ”A fost o experienta frumoasa, am invatat multe lucruri de la diferite persoane, incepand cu cum sa identific o problema si cum sa-mi dezvolt afacerea mea, cum sa atrag persoane in echipe si care sa fie planul meu de actiuni, adica pas cu pas, ceea de ce are nevoie o afacere”.  
 
 
  

 

* Startup school, powered by Orange, este primul program de educatie antreprenoriala pentru elevi, desfasurat in premiera pentru Republica Moldova, lansat la initiativa Orange Moldova si implementat in parteneriat cu Dreamups Innovation Campus.


*Acest articol este un produs comercial.

Perfecte