Astazi sarbatorim Ziua Internationala a Ceaiului, bautul acestui lichid miraculos este o adevarata arta in sine, iar invitatia la o ceasca de ceai este considerata o dovada de pretuire. Intr-un interviu pentru Perfecte.md, tanara scriitoare, Doina Babcinschi, a povestit despre pasiunea ei pentru ceai si a impartasit cunostintele sale din acest domeniu.

 


 

 

Perfecte.md: Pe 15 decembrie sarbatorim Ziua Internationala a Ceaiului. Care este traditia ta din aceasta zi?

 

Doina Babcinschi: Ceaiul pentru mine nu este o bautura, este o unitate de masura pentru momentele de confort. Imi prepar unul dintre ceaiurile din colectie si-l servesc, neaparat, impreuna cu o carte sau un film. Nu stiu de ce, insa cu lucrul nu este compatibil.

 


 

 

De unde s-a nascut pasiunea pentru licoarea vietii? Ai trait vreun moment mai special si mai inspirat din viata ta?

 

Nu. Am inceput sa beau ceai destul de tarziu. Parintii mei sunt mari iubitori de cafea, iar eu pentru prima data am savurat o cana de ceai in ospetie la verisori. Era un ceai negru cu bergamota, lamaie si zahar. Multe s-au schimbat de atunci, am servit multe alte ceaiuri, dar acea dimineata cu Earl Grey imi pare si acum foarte memorabila.

 


 

 

Defineste in cateva fraze sintagma “ceremonia ceaiului”.

 

Nu cred ca am putea intelege vreodata sintagma in adevaratul ei cuvant, daca nu vom vedea o adevarata ceremonie a ceaiului dintr-o tara in care se cultiva sau se consuma mult ceai. Nu am participat vreodata la o astfel de ceremonie, insa din lecturi mereu mi-au aparut informatii despre acestea, mai ales in cartile despre Japonia sau Vietnam. Richard Brautigan, unul dintre poetii mei preferati, zicea: “Viata e mereu despre o cafea sau despre intimitatea pe care o ofera”. Zic ca se refera si la ceai, e mai mult decat o bautura. E despre starea pe care o simti atunci cand o servesti si cu ce discutii, si ganduri umpli astfel de momente.

 


 

 

Cate feluri de ceai exista? Tu pe care l-ai recomanda?

 

Stiu ca sunt peste 1000 de feluri de ceai “curat”, dar cate feluri de combinatii exista, este si mai greu de estimat. Mi-ar fi greu sa recomand. Depinde de stare si anotimp. Eu mi-am facut o colectie, ciudat e ca nu variez foarte mult. Daca cumpar un fel nou, cateva zile nu ma pot satura de el. Imi place roiboos, ceaiul de piersica cu scortisoara, ceaiul de menta, clasicul Earl Grey, ceaiul verde cu iasomie.

 

 

 

 

Cum preparam si cum servim corect ceaiul?

 

Am dubii ca am baut vreodata un ceai preparat corect, dupa toate regulile. In viata de zi cu zi incalcam toate standardele, turnam apa prea fierbinte, stricam gustul ceaiului cu zahar sau cu o prajitura. In ziua de azi nici nu avem rabdare sa asteptam sa se infuzeze bine. Cel mai important e ca ceaiul este un element separat si trebuie sa te inveti sa-i simti gustul, fara a-l astupa cu altceva.

 


 

 

Care este atitudinea moldovenilor fata de cultura ceaiului? 

 

Eu cred ca orice traditie sau cultura la acest moment poate fi substituita cu ceva mai usor. Cumparam tot mai multe semifabricate, iar ceaiul, il servim la plic, sa fie mai usor de consumat. Si in comert gasim foarte multe feluri de ceai anume in aceasta forma.

 

 

 

  

Pentru cititoarele Perfecte.md ce recomandari ai in materie de ceai? Exista plante care sa influenteze pozitiv starea morala a unei femei, sa ofere senzatia de relaxare si confort interior?

 

 

Ceaiul perfect se cauta si se gaseste dupa miros. Trebuie neaparat sa mergeti acolo unde se vinde ceaiul la kilogram, sa destupati borcanele, sa va bagati nasul in fiecare dintre ele şi sa gasiti aroma potrivita si care va promite o senzatie de confort. S-ar parea ciudat, dar pentru mine e mereu vorba de un ceai verde-amarui.

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Facebook / Doina Babcinschi; Google.com

Perfecte