Acestea reprezinta o continuitate a proiectului pilot lansat de Orange Moldova in 2016, succesul caruia a permis transformarea sa in program national. Atelierele urmeaza a fi desfasurate timp de 3 zile, in 37 de biblioteci publice din toata tara. (https://www.google.com/maps/@47.158058,28.3748676,8z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1s19bldpgt5Li9XAtD1f62pcp-HsE0?hl=ru

 

Principiul #superCoders este simplu. sunt invitati copii din toata tara, cu varste intre 10 si 14 ani, la workshop-uri gratuite, pentru a cunoaste notiuni elementare de programare informatica. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici in specialisti It, ci de a le oferi o perspectiva distractiva, simpla si educativa asupra valorii mediului digital. Proiectul implica si ateliere dedicate parintilor, la care adultii invata avantajele si riscurile lumii virtuale, dar si cum sa asigure securitatea online a copiilor.

 

 

 

 

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: Traim intr-o lume a inovatiilor, in care educatia digitala a devenit indispensabila chiar din copilarie. sustinem si incurajam ca Internetul sa devina o platforma prin care copii isi exprima creativitatea, intuitia, isi dezvolta abilitatile analitice si logica, dar si pun in aplicare cunostintele. Copii de astazi sunt viitorii specialisti in domeniul It, cei care vor crea, promova si utiliza aplicatiile digitale, pentru a ne simplifica viata de zi cu zi. Or, prin desfasurarea unor astfel de programe, asa cum este #superCoders, ne reconfirmam angajamentul strategic de a aduce mai aproape de oameni revolutia digitala.”


Parteneriatul cu programul national Novateca, care incepand cu anul 2012 a facilitat modernizarea a peste 1000 de biblioteci publice din tara, a oferit bibliotecilor publice regionale posibilitatea de a servi drept platforma pentru asimilarea competentelor digitale si a oferi spatiul necesar pentru explorare si interactiune intre membrii comunitatii. Atelierele #superCoders vor fi organizate in 37 biblioteci publice, fiind sustinute de catre profesori de informatica si bibliotecari. In prealabil, ei vor fi instruiti de catre studentii Universitatii tehnice din Moldova si specialistii Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

 

 

Evan TRACZ, Director de tara Irex Novateca: „Pe parcursul ultimilor 5 ani, bibliotecile publice din tara au contribuit semnificativ la cresterea incluziunii digitale ssporirea gradului de participare in mediul online, asigurand o diversitate de activitati educationale si distractive pentru copii si parintii lor. Prin acest parteneriat, incurajam tinerii sa exploreze abilitatile de programare ssa ia parte la o aventura interactiva la bibliotecile lor, unde sa creeze, sa impartaseasca idei ssa le transforme in realitate”.

 


Eduard RADUCAN, Directorul Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal: „In actuala societate informationala, un volum tot mai mare de date cu caracter personal sunt colectate si partajate de o gama larga de organizatii publice si private pe de o parte, si de subiecti de date cu caracter personal pe de alta parte, contribuind la un flux national si mondial de date. Prin colaborarea cu partenerii programului ne dorim sa contribuim la diseminarea informatiei si educatiei in mediul online, pentru ca parintii sa-si poata proteja identitatea lor si a copiilor lor din perspectiva dreptului fundamental la viata privata.”

 

 

Programul este implementat de Centrul de Informatii Universitare.

Angela MUSET, Directorul Centrului de Informatii Universitare: „La #superCoders sunt invitattoti copiii pasionati de calculator si lumea codului. timp de o zi, participantii fac cunostinta cu primele concepte de programare si logica matematica. Cu ajutorul unui grup de traineri, copiii invatsa creeze animatii, povestiri interactive si jocuri prin tehnica drag&drop, utilizand limbajul de programare sCRAtCH. Participarea la proiect este absolut gratuita.” 

 

 


Cum participam la #superCoders

Inscrierile la atelierele #superCoders se fac la bibliotecile publice municipale/raionale/orasenesti, gazdele initiativei, si se vor desfasura pe:

- 8 octombrie, in raioanele din sudul Moldovei (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Causeni, Cimislia, Dubasari, Comrat, Ceadar-Lunga, Leova, stefan-Voda, taraclia)

- 15 octombrie, in raioanele din nordul Moldovei (Balti, Briceni, Donduseni, Drochia, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Ocnita, Rascani, sangerei, soroca)

- 22 octombrie, in raioanele din centrul Moldovei (Anenii Noi, Calarasi, Chisinau, Criuleni, Hancesti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, straseni).

 

Mai multe informatii despre regulamentul programului, detalii organizatorice, dar si alte informatii despre coding gasiti pe https://www.orange.md/supercoders

 

 

 

Despre #superCoders international

Pentru a raspunde asteptarilor societatii si a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunitati, in 2014, Grupul Orange a creat proiectul #superCoders. Programul reprezinta un eveniment international desfasurat in saptamana Europeana a Codului, in 17 state in care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franta, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, Romania, Coasta de Fildes, Mali, senegal, Egipt, Maroc, tunisia, spania si Moldova. Pana acum peste 4000 de copii au participat la atelierele de programare #superCoders.

 

 

 

Despre Novateca

Novateca este un program cu o durata de cinci ani care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova in institutii comunitare vibrante. Cu indrumarea bibliotecarilor instruiti si cu sustinerea partenerilor comunitari, cetatenii se bucura de acces gratuit la tehnologii moderne si servicii inovatoare de biblioteca orientate spre satisfacerea necesitatilor locale. www.novateca.md

 

Perfecte