In traditia ortodoxa, Sfantul Nicolae, este unul dintre cei mai populari sfinti si este sarbatorit, pe stil nou, la 6 decembrie. Numele Nicolae cu varianta feminina Nicoleta vine din grecescul nike, insemnand „victorie“  si laos, „popor“, putandu-se talmaci ca „biruinta oamenilor“. In Moldova numele Nicolae sau Nicoleta este foarte pupular, inclusiv printre artisti. Sa vedem cine din artistii nostri ii poarta numele si cat noroc le-a adus acesta.

 

 

Unul dintre cei mai celebri posesori al acestui nume este Nicolae Botgros. Maestrul sta de 40 de ani in fruntea orchestrei Lautarii, o carte de vizita a muzicii populare de la noi si a acompaniat nume cunoscute ale muzicii de pe ambele maluri ale Prutului.

 

 

O emblema a muzicii populare este si Nicolae Glib, caruia numele i-a purtat noroc. Numele, vocea, dar si cusma de miel pe care o poarta mereu il fac inconfundabil.


 

In sfera literaturii, ne duce faima in lume Nicolae Dabija. Acesta a debutat in 1975 cu volumul de poezii Ochiul al treilea, iar romanul care i-a adus cel mai mare succes este Tema pentru acasa care a fost tradus in mai multe limbi.

 

 

Un alt Nicolae talentat este solistul trupei rock Gandul Matei. Vorbim de Nicu Tarna, care a ales varianta scurta a numelui.

Iar in sfera teatrului s-a remarcat carismaticul Nicu Turcanu. 

Isi poarta cu mandrie numele si Nicoleta Nuca. Aceasta a castigat in anul 2009, alaturi de Boris Covali, marele premiu al festivalului „Golden Wings” din Chisinau, iar in februarie 2015 a lansat single-ul „Nu sunt” cu care a intrat in topurile muzicale din Romania si Republica Moldova.

 

 


Nu doar un nume frumos, dar si o voce deosebita are Nicoleta Sava-Hanganu. Desi canta muzica populara, Nicoletei ii plac experimentele, participand anul trecut la selectia nationala a Eurovisionului cu o piesa in spaniola. 

 


 

O alta Nicoleta de succes este Nicoleta Gavrilita. Aceasta a devenit cunoscuta dupa ce a participat la „Vocea Romaniei”.

 

Sursa foto: Facebook.com

Perfecte