Am vazut un film zilele trecute care a facut sa-mi stea o bucata de amandina in gat. Se numeste Fed Up si daca aveti ocazia sa-l vedeti, investiti acea ora si jumatate, cat mi se pare ca dureaza, merita fiecare minutel. Ei, filmul asta da cu pietre in intreaga industrie alimentara din America si demonstreaza cum, printre altele, oamenii nu slabesc desi mananca, zic ei, ca la indicatii, pentru ca toate produsele diet – fat free – sunt pline de zahar. Au scos grasimea, au bagat zahar ca sa aiba gust. Realizatorii ne dau si o lista luuuuuunga de “porecle” ale zaharului – felurite denumiri, cateva zeci, sub care il gasim pe etichete. Daca doar vezi documentarul si nu ai calcat prin SUA, ti se poate parea fictiune. Dar nu e. Am stat cateva luni in tara care pune zahar in FIECARE paine.

 

 

Dupa filmul de care va zic, imi pica ochii si pe urmatoarea stire Mediafax:

febra zaharului: un actor s-a ingrasat cu 8,5 kilograme, desi a tinut o dieta saraca in grasimi


Un actor australian care a dorit sa demaste efectele negative ale zaharului ascuns in alimente considerate sanatoase s-a ingrasat cu 8,5 kilograme dupa ce a tinut o dieta de 60 de zile saraca in grasimi, care a inclus iaurt, cereale, batoane de musli si sucuri din fructe, informeaza Reuters.


Documentarul realizat de actorul Damon Gameau, “That Sugar Film”, prezinta efectele generate de consumul zilnic mediu de zahar al adultilor australieni – echivalentul a 40 de linguri – asupra corpului uman.


“Banuiesc ca nu veti fi socati sa aflati ca australianul mediu consuma 40 de linguri de zahar pe zi. Zaharul este acum ascuns in atat de multe alimente incat este dificil sa obtii o masuratoare zilnica exacta”, a spus actorul.


Intr-un experiment realizat sub supravegherea medicilor, actorul devenit regizor Damon Gameau si-a crescut doza zilnica de zahar din alimentatie, mentinandu-si rutina de exercitii fizice, evitand insa bauturile carbogazoase, ciocolata si inghetata, considerate “eroi-negativi” in toate campaniile contra obezitatii.


Un bol de cereale cu iaurt si un pahar de suc de mere au asigurat jumatate din necesarul zilnic de zahar pentru actorul din experiment, punand in acelasi timp sub semnul intrebarii obisnuintele alimentare actuale, mai ales in ceea ce priveste micul dejun.


“Acest lucru m-a facut sa ma gandesc mai ales la copiii din ziua de azi, care cred ca mananca un mic dejun sanatos in fiecare dimineata. Glicemiile lor sar pur si simplu in sus si apoi in jos ca un yo-yo”, a spus Damon Gameau.


Medicii care au supravegheat filmarile de la acest documentar au spus ca experimentul cu zahar l-a facut pe actor sa se expuna in fata unui risc crescut de steatoza hepatica, intrucat grasimea sa corporala a crescut in acea perioada cu peste 7%.


Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis in 2014 un nou set de recomandari, potrivit carora adultii din lumea intreaga ar trebui sa consume echivalentul a cel mult sase linguri de zahar pe zi.


Acum, bantuita de toate aceste informatii, am incercat sa imi dau seama cat zahar am consumat ieri. Si am sa va spun rapid meniul: dimineata cafea cu miere si toast, apoi un mar gustare, apoi o salata in oras cu o felie de paine din comert – deci probabil cu adaos de zahar, iar seara sushi cu un continut pe care insist sa il vedeti in imaginea alaturata. Am mai rontait o felie de ananas inainte de culcare. Cat zahar am mancat? Va spun eu, ENORM. Desi, la prima vedere am mancat sanatos, TOATE mesele si gustarile mele au continut zahar. Mierea, marul – sub forma de fructoza, dar tot la zaharuri intra – painea, sushi-ul si, la final, din nou fruct.

pofticioasa.ro