Tanara a povestit cu lux de amanunte intr-un interviu pentru Perfecte.md despre inceputurile sale in aceasta sfera si cum reuseste sa impartaseasca cunostintele cu tinerele curioase de la noi.

 

 

 

Perfecte.md: Unde ti-ai facut studiile in acest domeniu? Povesteste-ne despre traseul tau profesional de la inceputuri pana in prezent?

 

Dika Cheptine: Eu am avut un traseu profesional un pic mai neobisnuit si un mentor bun la inceput de cale, prima mea sefa. Am terminat studiile in make-up, oficial vorbind, 12 ani in urma, insa mai studiez si in prezent. Lucrez intr-o industrie care se dezvolta cu viteza luminii si, precum unele trenduri in frumusete, despre care afli azi, deja sunt de ieri, nu-ti poti permite sa stai in loc sau sa nu urmaresti toate noutatile in materie de make-up. Am lucrat, timp de 10 ani, ca make-up artist de salon, am avut noroc de o pleiada intreaga de cliente si de ocazii de a exersa, am fost implicata in multe proiecte creative, colaborari cu surse media de la noi si de peste hotare, ceea ce mi-a oferit posibilitatea sa ma dezvolt in mai multe directii.

 

 

 

 

 

 

 

Ne intereseaza tendintele in materie de make-up in acest sezon? Cat de important este sa ne ghidam dupa aceste sugestii?

 

Ceea ce trebuie sa stim despre tendinte e ca ele pleaca uneori imediat, dand locul altora. Asadar, cel mai bun sfat, pe care l-as putea da, ar fi sa incercati totul si sa lasati doar ceea ce vi se potriveste cu adevarat. Daca totusi va simtiti confuze, exista intotdeauna un specialist care va poate ghida. Tendintele acestui sezon sunt simplitatea, stralucirea si prospetimea, ceea ce eu am incurajat dintotdeauna. Asa ca, uneori un pic de stralucire poate sa fie exact accentul potrivit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un make-up necesita talent/vocatie sau se poate usor asimila si la cursuri specializate?

 

Aceste calitati merg intotdeauna de mana. Nu poti machia, daca nu ai un pic de talent si creativitate si nu te poti numi specialist, daca nu ai o pregatire adecvata. Sigur, sa fii elev constiincios este important, dar trebuie sa ai si un nivel de afectiune fata de forme si de culori si sa iti iubesti profesia. Astfel, rezultatele cele mai bune vor fi zambetele largi ale clientelor tale.

 

 

 

 

 

 

 

Numeste-ne cinci calitati de baza pe care trebuie sa le posede un make-up artist.

 

Talent, cunostinte, munca, diplomatie si bun-gust.

 

 

 

 

 

 

 

Care sunt greselile cele mai comune pe care le comit in arta machiajului cursantele tale?

 

Una dintre tendintele gresite, cu care lupt constant, este urmarea oarba a tendintelor de pe Instagram. E foarte greu sa filtrezi informatia, care abunda pe aceasta platforma sociala si e foarte greu sa crezi ca nu astea sunt regulile adevaratei profesii. De asta, nu neg ca folosirea platformei este benefica, doar in cazul cand stii sa diferentiezi un produs bun de un trend trecator, uneori chiar absurd, cum ar fi sprancenele impletite, fish-brow sau wave-brow.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce asteptari au de obicei de la tine? Dupa absolvire ei sunt pregatiti suficient pentru a deveni make-up artisti profesionisti?

 

Ca profesionist, niciodata nu poti fi absolut sigur ca nu mai ai ce invata de la alti make-up artisti. E un job foarte subiectiv, care nu are criterii stricte, cum ar fi ingineria sau medicina. Asadar, fiecare elev care trece un curs de baza in make-up poate pune bazele devenirii sale profesionale. Incurajez intotdeauna foamea fata de noi cunostinte si noi abordari, dar pot afirma ca dupa finisarea cursului o eleva poate incepe practicarea make-upului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum se desfasoara un curs de machiaj si cine poate participa?

 

Studioul ofera 3 tipuri de cursuri de make-up: cursuri-expres pentru toti doritorii, cursuri de baza pentru profesionistii incepatori si cursuri de perfectionare pentru specialistii activanti. Daca pentru cele doua din urma e nevoie de ceva timp, pregatire, pentru primul e nevoie doar de multe intrebari despre machiaj, propria fata si dorinta de a experimenta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avantajele si dezavantajele acestei meserii:

 

Dezavantajele: se lucreaza ore uneori foarte lungi, nu poti niciodata fi absolut sigur de reusita lucrului tau, este un lucru ocazional, trebuie sa ai mare grija de postura corpului.

 

Avantajele: este un job fantastic, sunt indragostita de el si nu imi imaginez sa fac altceva un timp atat de indelungat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cat de ofertanta este piata din Republica Moldova pentru un astfel de domeniu? Tu cum ai reusit sa-ti deschizi un studiou propriu?

 

Domeniul make-upului este unul foarte competitiv, dat fiind ca piata abunda in specialisti, de toate tipurile si toate nivelurile de pregatire. Pot spune cu siguranta ca publicul solicitant se tot reduce, din cauza migrarii in masa a populatiei. Asta nu ar trebui sa fie insa un obstacol, atata timp cat serviciile oferite sunt frumoase, calitative si corespund pretului cerut. Eu am mers mult timp spre ideea deschiderii unei mici afaceri proprii. In rezultat, am initiat afacerea impreuna cu una dintre clientele mele, care acum este si partenera mea, Anastasia Balaban. Acest om-flacara m-a motivat indestul incat sa risc sa las totul si sa incep de la zero, impreuna cu ea. Tind sa cred ca am pus bazele la ceva foarte frumos, de suflet si care poate fi accesibil pentru oricine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce isi propune sa promoveze “Makeup Studio by Dika Cheptine”? Care este conceptul?

 

Makeup Studio by Dika Cheptine” este o casuta a make-upului, un loc confortabil, cald si prietenos, unde fiecare isi poate gasi in persoana mea specialistul potrivit sau cel putin rujul rosu perfect. E un spatiu amplasat foarte comod, in centrul capitalei, unde intampinam toate doritoarele cu zambet cald si ceai bun. Acceptam orice tip de colaborari si imi asum responsabilitatea ca fiecare clienta sa iasa de la noi cu zambetul pe buze si cu dispozitie excelenta. Vrem ca toata aceasta procedura sa fie un pic diferita, mai prietenoasa si mai calda.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce sfaturi ai pentru persoanele aspirante la profesia de make-up artist?

 

Incercati sa deschideti cat mai larg orizonturile. Porniti de la cunostinte calitative, bazate pe logica si treceti la creativitate fara margini. Invatati sa vorbiti cu clientele, sa aflati ce gandesc, ce simt si de ce se tem in materie de make-up. Aspirati la calitate, in loc de cantitate. Si, neaparat, faceti-va prietene de breasla, cu care sa puteti purta un dialog deschis despre aceasta profesie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Care este produsul cosmetic care nu lipseste niciodata din poseta unui make-up artist profesionist?

 

Sunt 3 produse, de fapt: fond de ten, concealer si rimel. Doar cu astea 3 poti realiza un nude make-up de baza, fara alte produse aditionale.

 

 

 

 

 

 

Ce mesaj ai pentru cititoarele Perfecte.md?

 

Iubiti-va fata. In caz ca nu planificati sa schimbati nimic la ea, este prima si unica poza de profil, care va fi cu voi pana la sfarsitul vietii. Si zambiti cat mai des. Asta produce endorfine, ridica muschii faciali si uneori inlocuieste make-upul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Arhiva personala / Dika Cheptine

Perfecte