Ce stii despre baile de fan? Iata cateva informatii interesante care o sa te tenteze sa incerci si tu aceasta procedura.  

 

Baia fierbinte cu flori de fan activeaza circulatia, permite preluarea rapida a componentelor active din plante, mareste pe moment capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Este un remediu excelent contra infectiilor renale si a cistitei, reumatismului, guturaiului, gripei (in faza incipienta). Este recomandat, cu precadere, persoanelor cu o sensibilitate crescuta la frig si la curentii de aer rece. 

 

Recomandari

 

Baile fierbinti partiale, cum ar fi cea de sezut sau a membrelor, se fac intr-un lighean, numai cu infuzie racita pana la temperatura de 37-39°C, fara adaos de apa.

 

 

Preparare

 

Baie cu flori

 

In cinci litri de apa fiarta se adauga 10-15 maini de flori de fan. Se lasa sa se infuzeze vreme de 15-20 de minute, amestecand din cand in cand. Se filtreaza infuzia si se toarna fierbinte in apa de baie, potrivindu-se temperatura apei, asa incat sa se ajunga la 38-40°C. Baia dureaza 20-30 de minute, timp in care apa trebuie mentinuta mereu foarte calda, prin adaugarea de apa fierbinte sau infuzie de flori de fan fierbinte.

 

Baia cu extract complet de flori de fan

 

In 5 litri de apa se pun la inmuiat 7-10 maini de flori de fan, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei (se lasa de dimineata pana seara). Se filtreaza maceratul si se pune deoparte, intr-un vas. La florile de fan ramase se mai adauga 3-4 maini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute in 5 litri de apa clocotita, dupa care se lasa sa infuzeze timp de 20-30 de minute. Dupa ce s-a racit acest decoct, se filtreaza si se combina cu maceratul la rece obtinut initial, dupa care se toarna in apa de baie. Acest extract contine atat componentele active, obtinute prin macerare, cat si cele extrase la temperaturi inalte, fiind, din acest motiv, cel mai activ.

 

 

 

Cataplasma cu flori de fan

 

Cataplasma calda

 

O mana de flori de fan se oparesc cu o cana de apa clocotita, vreme de 10-15 minute. Se scot apoi florile de fan si se filtreaza. Se invelesc in tifon si se aplica cat se poate de calde pe locul afectat.

 

Cataplasma rece 

 

O mana de flori de fan se macina cu rasnita de cafea sau se maruntesc in piua. Se adauga peste ele apoi, apa calda (la 37-42°C) si se lasa sa stea vreme de 1-2 ore. Apoi, se invelesc in tifon si se aplica pe locul afectat.

 

 

Precautii si contraindicatii

 

La baia completa cu flori de fan, cresterea temperaturii se va face gradat, pornind de la temperatura de 36-37°C. Nu vor face aceste bai fierbinti persoanele hipertensive, care sufera de ischemie cardiaca, epilepsie, tromboflebita, arterita obliteranta in forme grave, care au suferit accidente vasculare.

 

 

Sursa foto: Google.com


terapiinaturiste.ro